Somborske vesti

Somborski komunalci rade punom parom

Mada kalendarski nedostaje tek nešto manje od desetak dana i do klimatskog početka proleća, astronomsko je počelo još prvog dana marta, a vremenske prilike idu u prilog zaposlenima u somborskom Javnom komunalnom preduzeću „Prostor“, čiji su se radnici uveliko bacili na posao uređenja okoliša.

Tako su ovih dana radnici „Prostora“ na molbu Osnovne škole „Petefi Šandor“ iz Doroslova, pomogli u uređenju dvorišta škole. Tom prilikom uređen je i deo susedne parcele, čime je u prvom planu povećana bezbednost učenika, a uređenje dvorišta škole kao i susedne parcele podrazumevalo je krčenje šiblja, seču rastinja, košenje, čišćenje, kao i uklanjanje starog, osušenog granja.

Radnici ovog preduzeća su lepo vreme iskoristili i za još neke radove na Velikom pravoslavnom groblju, koje je u poslednje dve godine pretrpelo nekoliko zamašnih akcija. Naime, dok su tokom 2017 . godine završeni radovi na rekonstrukciji crkvene kapele, koja ima zavidnu istorijsku vrednost, krajem prošle godine završeno je proširenje i asfaltiranje parkinga, da bi protekla kasna zima bila obeležena završetkom izgradnje sale namenjen daćama i pomenima. Nakon toga, došao je red i na rekonstrukciju ograda, kao i kapija na ulazu u najveće i najstarije aktivno varoško groblje, čime je celokupan projekat uređenja doveden do kraja.

Kako je ovo javno komunalno preduzeće ujedno upravljač i lokalnih puteva, po nalogu iz „Prostora“ na posao su se tokom prve polovine meseca bacili i radnici subotičkog preduzeća „Vojput“. Njima je naloženo da nastave akciju uređenja bankina u samom gradu Somboru, pa su na red došle i bankine u prigradskom naselju Centrala, a bez uređenja i pažnje subotičkih putara nisu ostale ni bankine u Ulici Filipa Kljajića, koja je tokom prošle godine temeljno rekonstruisana. Ova ulica, na raskrsnici sa ulicama Josifa Pančića i Svetog Save dobila je tada i novi kružni tok koji je olakšao saobraćaj, ali i povećao bezbednost svih učesnika.

Kako bi još jednom demonstrirali svoju naklonost ka urbanom zelenilu kolege radnika „Prostora“, komunalci JKP „Zelenila“ su na centralni deo kružnog toka postavili zanimljiv detalj posvećen ugroženoj vrsti Gornjeg Podunavlja. Reč je o skulpturi crne rode čija su krila i trup sa repom ukrašeni jednim živim cvetnim aranžmanom.

Izvor: Dnevnik

Top