Somborske vesti

Sombor neguje kulturu sećanja

U Svečanoj sali Županije, u petak 27. septembra, predstavljen je zbornik radova sa naučnog skupa, održanog u novembru 2016. godine, pod nazivom „Zločin u Sirigu 13. aprila 1941. godine – geneza, simbol, posledice”. Program je organizovao Grad Sombor u saradnji sa Kulturnim centrom „Laza Kostić“ Sombor.

Prisutnima su se u ime izdavača obratili istoričar i književnik dr Milan Micić, muzejski i naučni savetnik dr Drago Njegovan i gospodin Dragoljub Vujović – predsednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912‒1918. njihovih potomaka i poštovalaca „Vidovdan” Sirig. Govorili su o pojedinačnim radovima u knjizi i pitanjima ratnih dobrovoljaca, njihovoj kolonizaciji i stradanju u Drugom svetskom ratu, kao i o sudbinama porodica i pojedinaca stradalih u zločinima u Sirigu 13. i 14. aprila 1941. godine.
Program je vodila dr Isidora Popović.

„Sombor neguje kulturu sećanja. Kontinuirano radimo na očuvanju uspomene na svoje oslobodioce s ciljem da njihov doprinos Srbiji nikada ne bude zaboravljen. Pre dve godine obnovljen je Muzej Batinske bitke, a prošle godine obeležena je stogodišnjica Prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, programom koji je bio jedan od najkvalitetnijih u Vojvodini. Večerašnja promocija je deo aktivnosti u sklopu izuzetne saradnje Grada Sombora sa udruženjima koja neguju sećanje na solunske borce“ istakao je ovom prilikom gradski većnik zadužen za oblast kulture i obrazovanja Nemanja Sarač.

Još vesti iz kategorije...

Top