Somborske vesti

Sombor izdvojio 15 miliona za obnovu Galerije „Milan Konjović“

Nije nikakava tajna da prestonica Zapadne Bačke spada ne samo u sam vrh lokalnih sredina po izdvajanju za kulturu, već i da godinama unazad predstavlja uzor daleko bogatijim varošima nego što su sve srpske.

Pažnja posvećena podjednako programima tako i ustanovama ogleda se i u održavanju objekata kulture, pa su tako trenuttno u toku radovi na adaptaciji i sanaciji nadaleko čuvene zgrade Galerije „Milan Konjović“ u Somboru, koji su započeti krajem maja.

Reč je o restauraciji fasade, zameni prozora kao i unutrašnjeg dela ovog svojevrsnog hrama kulture. Prema rečima Milene Rackov Kovačić, direktorke ustanove, za ovaj posao iz gradske kase Sombora izdvojeno je 15 miliona dinara, a pozamašan posao je poveren novosadskoj firmi „Bob“.

Vredni radnici uređuju dotrajalu fasadu koja je pružala sliku posetiocima i prolaznicima u centru grada, nedostojnu reputacije velikog južnoslovenskog i balkanskog foviste. Kako bi se zdanje galerije dovelo u stanje primereno njenom značaju za srpsku i evropsku kulturu, celokupni radovi podrazumevaju obijanje maltera sa fasadnih zidova sa spoljne strane, a nakon toga će se uraditi hidro i termo izolacija. Osim toga, biće urađena protivgrafitna zaštita u visini prozora, aaa da je sve urađeno u skladu sa značajem zdanja govori i podatak da je celokupan projekat adaptacije uradio Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Petrovaradina, koji je inače i nadležan za zaštitu spomenika kulture u Somboru, pošto ovaj grad nema svoj nadležni zavod.

- Stare i dotrajale prozore zameniće 24 nova dvokrilna prozora izrađena od prvoklasne i suve hrastovine, a po šemi stolarije iz projekta s odgovarajućim detaljima. Prvo krilo biće zastakljeno jedostrukim staklom po uzoru na postojeće stanje, a drugo finalno obrađeno krilo s termosatikom. Ulazna kapija će biti demontirana i staru boju će zameniti prvorazredna boja - kaže Rackov Kovačić i dodaje da će svi dotrajali čelični i drveni elementi biti zamenjeni novim, ali prema aktuelnom, istorijskom izgledu zgrade.
Na prozorima prizemlja nalaziće se metalne rešetke i biće zamenjeni podrumski prozori, zbog povećanja energetske efikasnosti objekta biće postavljena mineralna vuna na tavanu zgrade, a biće obavljen i pregled kupne krovne konstrukcije, na kojoj će dotrajali i oštećni elementi, takođe biti zamenjeni.

Paralelno sa zamenom dekorativne rasvete sa spoljne strane, biće urađena i zamena unutrašnje rasvete u izložbenom prostoru led rasvetom. Nadležni vode brigu o svakom detalju, pa će tako oko zgrade gde je postojao trotoar, biti postavljene kamene kockice. Radovi bi trabalo da budu okončani početkom septembra, pa će Galerija „Milana Konjovića“, čiji su temelji stari 270 godina odisati novim, sjajem primerenim delu Maestra, kako i danas Somborci oslovljavaju Milana Konjovića.

Značaj i profesionalizam
Somborska Galerija „Milan Konjović“ je 2013. godine odlukom tada aktuelne Vlade Srbije stekla status ustanove kulture od nacionalnog značaja, a nedavno je proglašena i za firmu od poverenja, a sertifikat je nedavno uručen u Beogradu.
- Ovo priznanje se dodeljuje ustanovama koje imaju dobru reputaciju među klijentima i saradnicima, a veliki broj posetilaca puni su samo reči hvale za rad ustanove - kaže Milena Rackov Kovačić.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top