Somborske vesti

Sombor: Građevinsko zemljište donelo poresku "glavobolju"

Poreski obveznici u Somboru najviše su se žalili na povećanje poreza na poljoprivredne parcele koje su u građevinskom reonu. Grumen ove zemlje dvostruko je skuplji od istog takvog grumena sa parcele koja je samo pedesetak metara udaljena odavde. Razlog je jednostavan, ova njiva je proglašena za građevinsko zemljište, dok je ona ostala poljoprivredno. To je bila i najveća primedba vlasnika parcela kada su dobili porez na imovinu.

Niko nije želeo pred kameru, ali telefonom nam se javila Ana Prodanović.

"Posedujem osam katastarskih jutara u zoni Sombor jedan. 2012. posle uložene žalbe, porez je bio trideset hiljada, 2015, 16. i 17. porez je bio isti da bi za 2018. za istu površinu dobila dobila rešenje od 73.200 dinara. Žalila sam se lokalnoj poreskoj upravi", kazala je ona.

U lokalnoj poreskoj administraciji kažu da je bilo žalbi na visinu poreza na imovinu bilo, ali da su poštovali zakonske odredbe u vezi sa visinom naknada.

"Tako za 2018. godinu u toj četvrtoj zoni je bio pomak. U 2018. godini cena je utvrđena od 450 dinara po jednom metru kvadratnom i to je u skladu sa cenama ostvarenim u prometu nekretnina građevinskog zemljišta u toj zoni od 01. do 30.09.2017. godine. Takav način utvrđivanja definisan je samim članom 6 Zakona o porezima na imovinu", kaže Biserka Jovićević, načelnica lokalne poreske administracije:

Da li je cena nekretnina u ovoj zoni dvostruko porasla nismo mogli da utvrdimo, ali građani smatraju da se to nije dogodilo. Porez je međutim u poslednje tri godine viši za sto odsto i to je ono što građanima smeta, jer kažu da javne finansije ne treba stabilizovati samo iz njihovog džepa, već i preko poreza za ultra bogate.

I pored svega, 85 odsto građana Sombora redovno izmiruje obaveze, dok je 6.266 opomenuto, a pokrenuto je i 417 postupaka prinudne naplate.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top