Somborske vesti

Sarač Nikola Đuran u Ujedinjenim arapskim emiratima

S puno razloga se Somborci ponose svojom tradicijom u mnogim segmentima društvenog života, ali i time što u ovom gradu i njegovoj okolini, ni u uslovima četvrte tehnološke revolucije, nisu izumrli stari i umetnički zanati. Jedan od takvih svetlih primera koji nastavlja posao predaka je i sarač Nikola Đuran.

Iz Nikoline radnje, nasleđene od oca Jovana, izašla su prava umetnička dela od kože, paradna oprema za zaprege i pronašla svoj put i do Vindzora. Naime, tokom svoje posete Ujedinjenom kraljevstvu svojevremeni doživotni predsednik Jugoslavije, Josip Broz Tito, u čijim ergelama su konji takođe bili opremljeni amovima i kajasima iz radionice Đuran, kraljici Elizabeti poklonio je upravo komplet opreme za imperijalne kočije, proizveden u manufakturi somborskih Đurana.

Nasledivši znanje, ali i ugled radionice, Nikola ovih dana, umesto da se mrzne u rodnom gradu, na predlog srpskog Ministarstva kulture i Etnografskog muzeja iz Beograda, predstavlja Srbiju na Festivalu kulturnog nasleđa Šeik Zajed u Ujedinjenim arapskim emiratima. Manifestaciju organizuje Fondacija „Kalifa bin Zajed al Nahjan“. Festival se po deveti put održava između Abu Dabija i Dubaija, a potrajaće sve do 27. januara, do kada će na njemu svoje umeće prezentovati i Nikola. Ovaj festival, inače, predstavlja jednu od najposećenijih kulturnih manifestacija u Emiratima, a imajući u vidu dobre odnose između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, fondacija „Kalifa bin Zajed al Nahajn“, koja je i jedan od značajnijih donatora pomoći i investitor u našoj zemlji, pozvala je i predstavnike starih tradicionalnih zanata iz Srbije.

Kao učesnik festivala koji traje dva meseca, Nikola Đuran će prikazivati postupak izrade proizvoda saračkog zanata, ručno krojenje kože, ručno šivenje, obradu, lepljenje, duborez, pletenje, i tako predstavljati tradiciju Srbije i svog rodnog Sombora

- Moja obaveza kao učesnika festivala jeste da dva meseca, koliko traje festival, prikazujem postupak izrade proizvoda saračkog zanata, ručno krojenje kože, ručno šivenje, obradu, lepljenje, duborez, pletenje – raportirao je Đuran sa ove manifestacije za „Dnevnik“, uz nadu da na najbolji način predstavlja ne samo sarački zanat, već i Srbiju i svoj rodni grad Sombor, koji mu je, kako kaže pružio nesebičnu podršku kako bi uopšte otputovao na manifestaciju.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top