Somborske vesti

Roži Jodal nagrada somborske biblioteke za životno delo

Žiri sastavljen od pisaca Marije Vašagi, Petera Šinkoviča i Jožefa J. Fekete na osnovu jednoglasne odluke ove godine Književnu nagradu „Janoš Herceg“ Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ u Somboru za 2019. godinu dodelio je književnici Roži Jodal iz Novog Sada. Nagrada je dodeljena u znak priznanja za njeno životno delo, a svečano uručenje nagrade će biti upriličeno na tradicionalnoj manifestaciji “Podunavski dani Janoša Hercega” 1. oktobra ove godine.

Književna nagrada „Herceg Janoš” se dodeljuje autorima koji kroz svoj rad prepoznaju i predstavljaju osobenosti regije u kojoj žive, u skladu sa filozofijom Janoša Hercega. Nagradu Herceg Janoš 2000. godine utemeljilo je Džepno pozorište Berta Ferenc, a autorska prava za dodelu nagrade, koja nosi ime znamenitog somborskog akademika i književnika, nekadašnjeg direktora ovdašnje varoške biblioteke, Janoša Hercega, preuzela je Gradska biblioteka “Karlo Bijelicki”.

Naglašavajući da je prozna umetnost Rože Jodal u dijalogu sa stvaralačkim duhom Janoša Hercega, tročlani žiri je u svom obrazloženju prepoznao ovogodišnjeg laureate kao svestranog proznog pisca sa bogatim izborom tema, obrađenih njenim raznovrsnim pripovedačkim jezikom.

“Ocenjivačka komisija je imala u vidu njene pripovetke, romane, radiodrame, priče, objavljivane u više izdanja, kao i njene pozorišne i književne kritike. Komisija je uzela u obzir da Roža Jodal istovremeno neposredno oslovljava mlade i odrasle čitaoce, a u njenom pripovedačkom svetu sa istom važnošću predstvalja problematiku prošlosti i sadašnjice, sve to posmatravši i prikazavši kroz prizmu ljubavi, patnje, zla, propasti, bede i umetničkog bitisanja”, kaže se u obrazloženju žirija povodom dodele nagrade za životno delo “Herceg Janoš”, novosadskoj književnici Roži Jodal.

Izvor: Dnevnik

Top