Somborske vesti

Predstavljeni rezultati projekta "Žene kreatorke promena u seoskoj ekonomiji"

U organizaciji Udruženja žena „Udahni život“ iz Stanišića, danas je u Domu učenika u Somboru održana završna konferencija i predstavljanje projekta „Žene kreatorke promena u seoskoj ekonomiji“, koje je podržala Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN WOMEN) u okviru projekata „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“.

Na konferenciji učešće je uzela i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović i predsednica skupštinskog Odbora za rodnu ravnopravnost Slađana Radin.

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, obraćajući se prisutnima, istakla je da Grad Sombor kao lokalna samouprava prepoznaje i veću i širu potrebu da se po pitanju rodne ravnopravnosti uključimo i u smislu gradske administracije s obzirom na zakonske propise, ali i na potrebu poboljšanja žena u našem društvu.

„Mi smo kao lokalna samouprava uradili mnoge stvari kojima smo, nadamo se, uspeli da podignemo kvalitet i pitanje rodne ravnopravnosti u našoj sredini, pre svega na neki način identifikujući posebno potrebu žena u naseljenim mestima, ali i samom gradu Somboru. U tom smislu preduzimali smo brojne aktivnosti, od afirmacije sportskih aktivnosti koje su posebno namenjene ženama, preko afirmacije kulturnih aktivnosti koje žene u naseljenim mestima stavljaju u fokus, afirmacije starih i umetničkih zanata gde smo se oslanjali pre svega na žene u ruralnim područjima, a tu je takođe i realizacija projekta prekogranične saradnje koji u fokusu ima žene u ruralnim područjima i bavi se proizvodnjom i preradom lavande“ rekla je gradonačelnica Dušanka Golubović.

Opšti cilj projekta „Žene kreatorke promena u seoskoj ekonomiji“ je povećanje šanse za žene u neseljenim mestima Grada Sombora da pristupe resursima, samozapošljavanju i zapošljavanju u ekonomskim aktivnostima sa dodanom vrednošću kroz tri međusobno povezana projektna stuba. Pre svega ima za cilj da dodatno poboljša i učini održivom proizvodnju i preradu organskog povrća i poveća broj žena koje žele da se uključe; zatim povećanje informacija, veština i kapaciteta ruralnih žena o organskoj i održivoj poljoprivredi, ruralnom razvoju, agro turizmu i zelenoj ekonomiji, a takođe i uključivanje principa rodne ravnopravnosti u opštinske politike i budžete u vezi s ruralnim razvojem, poljoprivredom i turizmom koji će omogućiti povećanje pristupa resursima za žene.

Još vesti iz kategorije...

Top