Somborske vesti

Predstavljeni rezultati pilot projekta o poboljšanju nege i pružanja zdravstvenih usluga u Somboru

Završni seminar pilot projekta Svetske zdravstvene organizacije i Doma zdravlja Sombor, pod nazivom „Poboljšanje kvaliteta nege i integracije pružanja zdravstvenih usluga u Somboru“ održan je danas u Svečanoj sali Županije.

Ovom prilikom predstavljeni su rezultati i zaključci pilot projekta i budući planovi za rad Centra za prevenciju šećerne bolesti u Domu zdravlja u Somboru.

Prisutne je pozdravila i gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

„Veliko mi je zadovoljstvo što danas u Skupštinskoj sali Grada Sombora možemo da pričamo o zdravstvu koje je sasvim sigurno najznačajnija tema za građane Sombora. Zapravo ljudi uvek kvalitet svoga života mere prema sigurnosti u sistem u kome se nalaze i u kome moraju da se snađu i u tom smislu svakako da je sistem zdravstva nešto što je za građane uvek najvažnije, počevši od toga da živimo zdravo i da nikad nismo bolesni, do toga da kada smo bolesni treba da što brže i lakše nađemo odgovor na takvu situaciju i postanemo ponovo funkcionalni u svom životu. U tom smislu svakako za nas jeste bilo od značaja učešće u realizaciji jednog ovakvog projekta, jer smo i kao lokalna samouprava opredeljeni da u oblasti zdravstva postižemo uvek dobre rezultate. Ja se nadam da će kroz realizaciju projekta, kako od strane Ministarstva zdravlja, tako i preko Svetske zdravstvene organizacije, ovo biti prilika da svi zajedno pokažemo da svi zajedno možemo da pružimo odgovarajući odgovor na izazove koji nas u oblasti zdravstva čekaju. Pored toga, u oblasti zdravstva smo rešeni da infrastrukturu u velikoj meri poboljšamo. Radovi se već sada odvijaju u okviru Doma zdravlja, a tek se planiraju u velikoj meri kada je u pitanju Opšta bolnica. To znači bolje uslove za rad i kvalitetnije mogućnosti za pružanje zdravstvenih usluga“ istakla je ovim povodom gradonačelnica Dušanka Golubović.

U pilot projektu „Poboljšanje kvaliteta nege i integracije pružanja zdravstvenih usluga u Somboru“ učestvovali su predstavnici Saveta za zdravlje grada Sombora, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Zavoda za javno zdravlje i Centra za socijalni rad, a cilj je bio da se ojačaju veze između zdravstvenih institucija kako bi se postigao kontinuitet zdravstvenih usluga i bolji odgovor na hronične nezarazne bolesti, pre svega na dijabetes tipa dva.

Pilot projekat je uspešno realizovan u svim svojim aktivnostima i ocenjen je najvišim ocenama od strane mentorki iz Slovenije. Resorno ministarstvo je obezbedilo sredstva za nastavak i unapređenje rada Centra za prevenciju dijabetesa, koji je počeo sa radom 26. septembra ove godine. U ovom periodu obrađeno je kompletno 56 selektiranih pacijenata i na ovaj način prvi put je obezbeđena integrisana zdravstvena usluga na jednom mestu. Ovim projektom maksimalno je olakšan put pacijenta kroz zdravstveni sistem.

U planu za naredni period je proširenje ovakve vrste usluga i na naseljena mesta Grada Sombora.

Još vesti iz kategorije...

Top