Somborske vesti

Obeležen Dan oslobođenja Sombora

Dan oslobođenja Sombora, 21. oktobar, obeležen je polaganjem venaca na spomenik borcima poginulim u Drugom svetskom ratu, spomen obeležje Crvenoarmejaca, bugarskih žrtava i civilnih žrtava na Vidovdanskom trgu.

Vence su položili: ispred Grada Sombora – Ljiljana Tica, predsednica Skupštine grada Sombora, Antonio Ratković, zamenik gradonačelnice Grada Sombora, Petar Grabež, predsednik OO SUBNOR-a Sombor, Aleksandar Nikolajevič Konanihin, prvi sekretar Ambasade Ruske Federacije, Iva Kruleva, zamenica ambasadora i opunomoćeni ministar u Ambasadi Republike Bugarske, poručnik Martin Dimitrov, zamenik vojnog atašea u Ambasadi Republike Bugarske, delegacija Prvog centra za obuku Vojske Srbije – Sombor i delegacije nekoliko udruženja građana i političkih partija.

Svečana akademija otpočela je himnom Srbije, koju je izveo hor i orkestar Muzičke škole „Petar Konjović“ iz Sombora, a potom je predsednica Skupštine grada Ljiljana Tica pozdravila goste i građane.

„Za Sombor kao grad vezuju se mnogi značajni datumi, ali 21. oktobar nas vraća u 1944. godinu kada je nakon troipogodišnje okupacije fašističkim režimom, ponovo postao slobodan, kada je na njegove ulice ponovo došla sloboda. Za tu slobodu koju danas uživamo date su mnogobrojne žrtve kako naših sugrađana različitih nacionalnosti, tako i naših saveznika. Baš zbog te činjenice okupili smo se danas da na svečani i dostojanstveni način odamo počast, zahvalnost i pomen svim žrtvama“ istakla je predsednica Skupštine grada Sombora i dodala „ Zbog svih žrtava drugog Svetskog rata koji su boreći se protiv fašizma položili svoje živote, ugrozili svoje zdravlje, među kojima je bio i veliki broj naših sugrađana, zbog neprocenjivog značaja onoga što su nam ostavili, jer sloboda je najveće blago koje čovek može da ima, moramo nastojati i biti mnogo odgovornije, mnogo hrabrije, mnogo savremenije društvo i ne zaboraviti pri tom na značaj svakog ljudskog života“.

Na svečanoj akademiji zamenik gradonačelnice grada Sombora Antonio Ratković za aktivan doprinos očuvanju uspomene na žrtve Drugog svetskog rata i oslobođenje Sombora 21. oktobra 1944. godine uručio je zahvalnice Lazi Tanasiću, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Crvenka, Franji Musulinu, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Gornja varoš i Selenča, Bori Stajšiću, članu Predsedništva SUBNOR-a Sombor i predsedniku MO Stapar, Prvom centru za obuku Vojske Srbije i Muzičkoj školi „Petar Konjović“ Sombor.

Uručena je i Oktobarska nagrada, kao nagrada za trajno životno delo prof. dr Ivanu Gutmanu.

Zahvaljujući se na nagradi prof. dr Ivan Gutman je istakao da je veoma prijatno iznenađen ovim priznanjem koje mu je dodelio rodni grad, a koje je dobio za svoje rezultate postignute u nauci, a novčani deo nagrade ustupio je Fondaciji gimnazije „Veljko Petrović“, čiji je bio učenik.

Osim domaćina – predstavnika skupštinske i izvršne vlasti i SUBNOR-a Svečanoj akademiji prisustvovali su predstavnici Ambasade Ruske Federacije i Republike Bugarske, Vojske Srbije – Prvi centar za obuku – Sombor, predstavnici Zapadnobačkog upravnog okruga i opština okruga, Policijske uprave Sombor, verskih zajednica, boračkih organizacija i udruženja, javnih preduzeća i ustanova, udruženja građana, osnovnih i srednjih škola i drugi gosti.

U umetničkom delu programa učestvovali su učenici Muzičke škole „Petar Konjović“ i studenti Pedagoškog fakulteta u Somboru.

Reč dve o dobitniku:

Prof. dr Ivan Gutman rođen je u Somboru 2. septembra 1947. godine, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju „Veljko Petrović“, a zatim školovanje nastavlja u Beogradu na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Slavu hemičara, naučnika svetskog glasa akademik Gutman stekao je kao profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Kragujevcu.

Danas profesor emeritus, Ivan Gutman po Hijoševom indeksu prošle godine najbolje rangirani srpski naučnik koji živi u domovini, četvrti je od deset najuspešnijih živih srpskih naučnika u celom svetu. Doktor matematičkih i hemijskih nauka je do penzionisanja 2012. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Kragujevcu predavao fizičku hemiju, istoriju i filozofiju hemije.

Od 1988. godine član je Srpke akademije nauka i umetnosti, član je Međunarodne akademije matematičke hemije i Akademije nelinearnih nauka u Moskvi. Članstvo mu je 2012. godine potvrdila i Evropska adamija nauka iz Londona. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja. Iako godinama živi i radi u Kragujevcu, po rečima dr Gutmana nikada nije otišao iz svog rodnog Sombora u kome svake godine provede po mesec – dva dana.

Još vesti iz kategorije...

Top