Somborske vesti

Novi napad migranata - Jurio ženu po ulici, policiji svezane ruke

-I tako, u mirnom Somboru, migrant, vičući, fizički krene na moju suprugu, na samo pedesetak metara od naše kuće, kad je pošla po dete u vrtić. Bežala je od njega, trčeći, ali je pratio u stopu. Srećom, nedaleko je bila grupa radnika „Vojputa“, jedan od njih je stao pred njega lopatom i spasio je, deo je objave Somborca Milana Sudžukovića (38), koju je postavio juče na društevnu mrežu Fejsbuk.

Milan je, za Nove Apatinske novine, ispričao celu priču o jučerašnjem napadu na njegovu suprugu, sa kojom ima dve devojčice, starosti osam i četiri i po godine.

-Nije fizički povređena, kaže, ali je ceo dan bila u šoku zbog velikog straha koji je pretrpela. Celo popodne, pošto sam ja morao na posao, u drugu smenu, sa njom i decom su ostali prijatelji, komšije, drugari. Dobili smo i brojne poruke podrške telefonom i putem društvenih mreža, što nam puno znači. Međutim, osećaj nesigurnosti u, do nedavno, mirnom gradu, je ostao. Ne znam kako ćemo dalje normalno funkcionisati, posle ovoga. Kapija nam je stalno pod ključem, supruga u strahu, a deca moraju u školu i u vrtić, na vannastavne aktivnosti popodne, ja radim..., razmišlja Milan i dodaje da je najstrašnije što država ništa ne čini da zaštiti svoje građane, a migrantima dopušta da se slobodno šetaju i čine šta ih je volja.

UMESTO HAPŠENJA, POLICIJA GA ZAMOLILA (?!) DA ODE ODATLE

Sve se zbivalo, objašnjava, u ulici Matije Gupca, na oko 200 metara udaljenosti od raskrsnice kod bolnice na Apatinskom putu. Nedaleko od njihove kuće, Milan je, oko pola 11, kad se vraćao iz grada, primetio migranta koji je stajao pored svojih razbacanih stvari na travnjaku uz trotoar i raspravljao sa nekom ženom. Nije pretpostavio da će upravo on napasti njegovu ženu, koja je, oko 11 časova krenula po dete, u vrtić.

-Bio je sam, supruga ga je obišla, ali je on počeo da viče na nju i da je prati. Potrčala je, on za njom. Videla je grupu radnika, koji su radili nešto pored puta, uspela da dotrči do njih i zamoli za pomoć. Jedan od njih je, držeći lopatu u rukama, stao pred migranta. On se samo zaustavio, nije čak ni ustuknuo, prepričava Milan jučerašnji nemio događaj.
Supruga ga je, kaže, zvala telefonom, on odmah obavestio policiju i otišao na lice mesta. Patrola je već bila tamo. Migrant je, na engleskom, tvrdio da mu je nešto ukradeno od njegovih stvari, nakon čega ga je policajac ZAMOLIO da više ne preskače ogradu (jedne kuće u blizini koju je već provaljivao) i da se udalji odatle.

-Kad sam ih upitao zar ga neće uhapsiti, odgovorili su mi da to nema smisla jer su ga „već jutros uhapsili zbog provale u susednu kuću, ali ga je sudija pustio uz obrazloženje da nema para da plati kaznu“ (?!). Na pitanje da li će nam uzeti izjave, odgovorili su nam da „nema potrebe, ne možemo ništa učiniti“. Ne mogu da verujem, policajac ga MOLI da se udalji, on ODBIJA i nikom ništa, šokiran je naš sagovornik.

UMESTO GRAĐANA, DRŽAVA ŠTITI MIGRANTE

Nakon nepunih pola sata, Sudžukovići se, sa decom, vraćaju kući i ponovo viđaju isti lik. Migrant je i dalje tu! Opet zovu policiju, dobijaju obećanje da će poslati patrolu, koja se ni nakon 15-20 minuta ipak nije pojavila, iako, kaže Milan, do najbliže policijske stanice ima samo oko pet minuta hoda.

-Kad sam krenuo na posao, otprilike pola sata kasnije, napadač na moju suprugu, sad mi već dobro poznati lik, bio je na autobuskom stajalištu kod bolnice na Apatinskom putu. Policiji je ranije rekao da čeka prijatelje. Time je objašnjavao šest, sedam ranaca, koliko je imao. Na stajalištu je bio sam, kud je otišao i da li će se ponovo pojaviti ne znam, ali ako ga sretnem prepoznaću ga, jer sam ga juče dobro zapamtio, kaže Milan, ogorčen na državu zbog zaštitničkog odnosa prema migrantima i nezainteresovanosti za njihove, sve učestalije, napade na građane.

U SMEĆU KOJE JE OSTALO IZA MIGRANTA, POTVRDA O TRANSFERU NOVCA I REGISTRACIJA

U smeću, koje je migrant iza sebe ostavio nedaleko od Milanove kuće, zanimljivi papiri...
-Nije mi bilo teško da jutros pregledam šta tu sve ima. Osim ostalog naleteo sam na potvrdu o transferu novca, a onamo ga sudija pušta jer „nema para za kaznu“, potom registracioni list na kome, uz ime, stoji i da je iz Tunisa, navodi Sudžuković.

Izvor: apatinskenovine.rs

Još vesti iz kategorije...

Top