Somborske vesti

Nemci poreklom iz Ratkova daruju opremu somborskoj bolnici

Mada su događaji tokom drugog svetskog rata i neposredno nakon njega ostavili duboke ožiljke na ljudima sa ovih prostora, godine su blagotvorno delovale, pa su sve češći primeri da podunavske Švabe i danas pomažu svoj nekadašnji kraj.

Tako je agilno ovdašnje Udruženje Nemaca iz Ratkova kraj Odžaka, i ovih letnjih meseci pokrenulo humanitarnu akciju u saradnji sa Gradskom bolnicom iz Kalsruea u Nemačkoj i svojim nekadašnjim komšijama sunarodnicima, kao i njihovim potomcima.

Zahvaljujući ovoj akciji nekadašnjih i aktuelnih Ratkovčana nemačkih korena, Opšta bolnica „Radivoj Simonović“ u Somboru, koja zdravstveno zbrinjava žitelje Zapadnobačkog okruga, dobiće u narednih nekoliko dana medicinsku opremu vrednu oko 500.000 evra. Kako kažu u ovom udruženju, oprema u Sombor treba da stigne već tokom ovog meseca, posredstvom Crvenog krsta Nemačke, a dva već utovarena kamiona samo čekaju završetak administrativnih procedura.

Donacija se inače sastoji se iz različitih medicinskih dijagnostičkih aparata, opreme za potrebe hirurgije, preko 20 transportnih monitora i druge vredne opreme neophodne bolnici kojoj je obaveza medicinsko zbrinjavanje u sistemu sekundarne zdravstvene zaštite.

– Za ovu donaciju je zaslužan Heribert Reh, poreklom iz Ratkova, koji je predsednik Udruženja Nemaca poreklom iz Vojvodine u Karlsrueu, inače bivši ministar unutrašnjih poslova Pokrajine Baden Virtenberg. Kako u ovom udruženju dominiraju nekadašnji Ratkovčani i Odžačani i njihovi potomci, deo opreme će se dopremiti i Domu zdravlja u Odžacima, a finansijske obaveze vezane za prevoz i carinu servisiraće Udruženje Nemaca iz Ratkova – kaže Boris Mašić iz Nemačkog udruženja „Adam Berenc“ u Apatinu, koje tesno sarađuje sa udruženjem iz obližnjeg Ratkova.

Ovim povodom su se oglasili i darodavci, odnosno Nemci u Karlsrueu, ističući da se nekadašnje ognjište nikada ne zaboravlja.

„Ovo je način da pokažemo zahvalnost svim Odžačanima, posebno Srbima starosedeocima i njihovim potomcima sa kojima smo imali i održali bliske odnose bez obzira na vihore prohujalog rata“, navode u Udruženju Nemaca iz Karlsruea, kojem je ova donacija samo jedna u nizu.

Nekadašnji Ratkovčani i Odžačani su i ranije pomagali mesta iz kojih su potekli, pa su tako do sada u više navrata donirali odžačku opštinu brojnim vozilima, među kojima je bilo i specijalizovanih vatrogasnih i kombi vozila, ali je ova poslednja u nizu donacija svakako najskupocenija.
Zadovoljstvo zbog donacije koja uskoro treba da pristigne u somborsku bolnicu izražava i njen menadžment, koji ističe da je ova oprema itekako vredna i neophodna, pogotovo što se radi o funkcionalnim uređajima starim svega pet godina.

Kako zdravstveni radnici u sedištu Zapadnobačkog upravnog okruga ističu, posebnu upotrebnu vrednost imaju transportni monitori, koji će značajno unaprediti nivo zdravstvenih usluga ovdašnjim žiteljima, potencijalnim pacijentima somborske bolnice.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top