Somborske vesti

Izabrano rešenje spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Somboru (VIDEO)

U Galeriji Kulturnog centra Laza Kostić u Somboru otvorena je izložba radova prispelih na konkursu za idejno rešenje spomenika Kralju Aleksandru I Karađorđeviću, koji će posle skoro osam decenija biti ponovo postavljen u Somboru. ...
Rad Zorana Ivanovića vajara iz Beograda, prema mišljenju stručnog žirija, izabran je kao najbolje idejno rešenje za novi spomenik Kralju Aleksandru I Karađorđeviću.

Delikatna i kompleksna konjanička skulptura bila je, kako ističe prvonagrađeni jedan od značajnijih izazova za učešće na ovom konkursu.

"Često radim konjaničku skulpturu i konje, i to je bio primarni motiv. Postoje i drugi motivi - sam grad Sombor, pozicija i lokacija, ličnost, istorijski kontekst ... sve je to uticalo na ovakav izazov", objasnio je prvonagrađeni Zoran Ivanović.

Na konkurs su pristigla četiri idejna rešenja za spomenik i plato na kome će biti postavljen.

"Svi radovi su pristigli u vidu makete sa propratnim materijalom, što je konkursni zadatak zahtevao, sa urbanističkim prikazom. Svaki rad je totalno različit. Svi radovi imaju totalno zaseban prilaz samoj izradi i ideji", naglasio je Peter Mraković, diplomirani vajar, predsednik stručnog žirija.

Novi spomenik Kralju Aleksandru I Karađorđeviću biće postavljen u Parku heroja ispred zgrade Skupštine grada Sombora, gde se već nalaze spomenici i skulpture narodnih heroja i skulpture somborskog umetnika Pavla Blesića.

Izvor: RTV

Još vesti iz kategorije...

Top