Somborske vesti

Dragocen ritual s čitanjem od prvog dana

Aktivizam prethodnih generacija somborskih bibliotekara i odavno ustanovljeni kult knjige u Somboru, potvrđuju se i u najnovijoj akciji zaposlenih u Gradskoj biblioteci „Karlo Bijelicki“ u saradnji sa kompanijom „Meteor komerc“ d.o.o. iz Sombora.

U dogovoru sa Opštom bolnicom „Dr Radivoj Simonović“, od maja se svakoj prvorođenoj devojčici i svakom prvorođenom dečaku u mesecu, daruje paket sa tri knjige za najmlađi uzrast i igračka, a majkama porodična članska karta biblioteke za godinu dana.
Cela akcija je svoj povod našla u brojnim naučnim studijama kojima je dokazano da jednostavni ritual, kao što je čitanje priča deci od rođenja, predstavlja ne samo način da se najmlađi umire ili zabave, već sa sobom nosi brojne koristi. Deca će ne samo ovladati većim fondom reči, već će i brže i lakše naučiti da čitaju i pišu, a pride će odrasti u prave ljubitelje knjiga i vrsne samostalne čitaoce. Studije takođe pokazuju, da je period od rođenja do treće godine ključan za razvoj govora.
Rukovodeći se ovim činjenicama i zaključkom istraživanja, koje je somborska biblioteka sprovela tokom prošle godine, a koji potvrđuje da veliki broj dece retko čita knjige koje ne spadaju u obaveznu lektiru, a njihovi roditelji slabo, ili uopšte ne čitaju knjige, odlučeno je da se pokrene akcija „Bebiteka- bibliobata i biblioseka“, ne bi li se skrenula pažnja roditeljima koliko je važno da svoje mališane od samog rođenja upoznaju sa knjigama, najpre čitajući im naglas, čime podstiču razvoj jezičkih veština dok se ujedno stvara posebna veza između mališana i odraslog koji mu čita.

Tako su ovih dana paket knjiga i igračaka, kao člansku kartu varoške biblioteke dobile mame Milijana i Maja, kao i bebice Dušan i Mina. Prvog rođenog dečaka i prvu rođenu devojčicu u avgustu obišli su Maja Vlajnić, bibliotekarka Gradske biblioteke „Karlo Bijelcki” i Boris Bećarević, komercijalni direktor Kompanije „Meteor Komerc”. Akcija je počela u prvoj sedmici maja, kada su direktorka biblioteke Nataša Turkić i Jeca Ilić, generalni direktor „Meteor Komerca“ posetili u somborskom porodilištu prvu decu rođenu u tom mesecu, devojčicu Saru Lazendić i dečaka Filipa Moravčića kao i njihove majke. Vatroslav Dobrilović, šef logistike i tehnički direktor iz ove društveno odgovorne somborske kompanije i bibliotekarka Iva Firanj poklon paketima obradovali su prvu decu rođenu u junu, pa su novi članovi brojne porodice somborskih čitalaca postali i Ivana Alanov Varića i njena devojčica Hana, kao i Ljiljana Cvetićanin i njen sin Pavle. Prošlog meseca u korisnike bogatog bibliotečkog fonda somborske riznice znanja i lepe pisane reči stali su i Sofija i Danilo, prvorođena devojčica i prvorođeni dečak, uz svoje majke Gordanu Radojičić iz Sombora i Draganu Segedi iz Čonoplje.

Somboru kaštel, Odžacima parcela
Kompanija „Meteor Komerc“, u vlasništvu porodice Dobrilović, stala je u red nekadašnjih somborskih dobrotvora koji su svojim nesebičnim prilozima napravili pravu oazu kulture, umetnosti i svekolikog prosperiteta. „Meteor komerc” je jedna od najuspešnijih firmi u agro biznisu u zapadnoj Bačkoj, a učestvuje u raznim humanitarnim akcija, izgradnji novih dečijih igrališta, a Gradu Somboru je bez ikakve naknade poklonila nekadašnji kaštel grofovske porodice Kovač u Riđici, za koji se ovih dana prave planovi obnove i upotrebe.
Porodica Drobilović je nedavno Opštini Odžaci, takođe, bez naknade, poklonila parcelu za autobusku stanicu, što „Meteor Komerc“ inauguriše u kompaniju bez presedana, kada je reč o društvenoj odgovornosti.

Izvor: Dnevnik.rs

Još vesti iz kategorije...

Top