Somborske vesti

Bogat program proslave Dana Sombora

Povodom Dana grada, u znak sećanja na 17. februar 1749. godine kada je Sombor ukazom austrijske nadvojvotkinje, ugarske kraljice i imperatorke Svetog rimskog carstva Marije Terezije iz kuće Habzburga, stekao status slobodnog kraljevskog grada, pripremljen je četvorodnevni program.

Proslava pod nazivom „Zeleni poj somborski“ u znaku je jubilarnih 150 godina od zasnivanja prvog parka, sistemske brige o gradskom zelenilu i osnivanja ovdašnjeg Pevačkog društva.

Program počinje sutra, već od 9 časova u hali „Mostonga”, trkom predškolaca pod nazivom „Potrčimo zajedno do zvezda“, čiji je organizator gradski Sportski savez. Glavni događaj je svečana promocija monografije „U tom Somboru…grad u prizmi stoleća“ autora Milana Stepanovića, jednog od najistaknutijih somborskih zavičajnih hroničara. Predstavljanje monografije, koje organizuje izdavač Gradska biblioteka „Karlo Bijelicki“, zakazano je za 18 sati u Velikoj sali Županije, dok će u 20 časova u Narodnom pozorištu biti odigrana predstava „Kad bi Sombor bio Holivud“. Ovaj autorski projekat Kokana Mladenovića inspirisan je dramom Radoslava Zlatana Dorića, a njegovo izvođenje je poklon predstava povodom Dana Grada Sombora.

U subotu, 15. februara u 11 časova u Velikoj galeriji Kulturnog centra „Laza Kostić“ biće otvorena izložba slika Save Stojkova pod nazivom „Svetlucave šume“, da bi u 12 časova u Velikoj sali Gradske kuće bila održana baletska predstava za decu „Viline šumske čarolije“. Ovogodišnji praznik će biti obeležen još dvema izložbama. Za 18 časova u Gradskom muzeju zakazano je otvaranje izložbe koja prati monografiju Milana Stepanovića, pod nazivom „U tom Somboru-grad kroz prizmu slikara“, da bi sat kasnije u Galeriji „Milan Konjović“, bila otvorena izložba „Žene u slikarstvu Milana Konjovića“. Od 20 sati u prostoru Velike sale Gradske kuće biće održan i gala koncert profesora Muzičke škole „Petar Konjović“.

Program se u nedelju nastavlja baletskom predstavom za decu „Aladinova čarobna lampa“, od 12 časova u Velikoj sali Gradske kuće, da bi u muzeju od 18 časova bila otvorena i izložba „150 godina Somborskog pevačkog društva“, koju organizuju Gradski muzej, Istorijski arhiv i Somborsko pevačko društvo. U muzejskoj galeriji biće održan gala koncert Somborskog pevačkog društva, na kojem će učestvovati Mešoviti hor, Dečiji hor „Šareni vokali“, gostujući Gradski hor „Bečej“ i Dečiji hor „Bubamare“ iz Bečeja. Gradska hala „Mostonga” u nedelju od 20 sati je domaćin spektakla borilačkih veština „Serbian Battle Championship“.

U ponedeljak, 17. februara, u 12 sati biće u Narodnom pozorištu održana Svečana akademija „Zeleni poj somborski – u slavu jubilarnih 150 godina od zasnivanja prvog parka, sistemske brige o gradskom zelenilu i osnivanja somborskog Pevačkog društva“. Tada će biti uručena i Povelja Grada Sombora. Svojevrsni vrhunac ovogodišnje proslave Dana grada će nesumnjivo biti koncert Saše Matića od 19 sati na Trgu Svetog trojstva, dok će ljubitelji nešto umerenije zabave u Narodnom pozorištu od 20 časova imati priliku da pogledaju kabare predstavu „Obično veče“ Milana Laneta Gutovića.

Izvor: Dnevnik.rs

Top