Somborske vesti

Banja u Bezdanu dnevno primi 250 pacijenta

Lečilište u Bezdanu, Odeljenje za fizikalnu medicinu i terapiju ima dugu tradiciju, osnovano je 1955. godine i danas radi u okviru somborske opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović". Prvi arterski bunar dubok 288 metara izbušen je daleke 1912. godine.

Oko 1500 raznih tretmana povezanih sa termalnom jodnom vodom, od hidroterapije, podvodne masaže, biserne kupke do brojnih elektro, sono, lasero i foto-terapija primi dnevno 250 pacijenta na odeljenju za fizikalnu medicinu i terapiju, u popularnoj banji u Bezdanu. Uspesi lečenja i zadovoljni pacijenti iz Srbije i regiona su ono što najbolje reklamira ovu ustanovu.

"Da nisu dobri, ne bi dolazio svake godine! Ovde mi je najbolje! Bio sam vozač dvadesetsedam godina, vozio sam teretni kamion, obolela su mi ramena i vratna kičma i od toga se najviše lečim!", ispričao je Zdravko Vasić iz Crvenke koji dolazi u banju već 13 godina.

"Posebno sam zadovoljan sa osobljem koje ovde radi, koji su stvarno maksimalno angažovani, pravi profesionalnci koji obavljaju svoj posao! Mnoge banje sam obišao u ovoj zemlji! To je priroda dala i to treba iskoristiti na najbolji način", naglasio je Božidar Đorđević iz Odžaka.

"Imam sa kukom problem, lomljen je i operisan i tako devetnaest godina, svake godine dođem u banju", kaže Darko Poljak iz Sombora.

Blagotvorno delovanje lekovite vode naročito pogoduje neurološkim oštećenjima, oštećenjima perifernog nervrnog sistema, reumatskim oboljenja, te stanjima posle povreda i operacija. Kvalitetna, čista, jodna voda, sa dubine 350 metara krajem 2018. potekla je iz novog bunara i na taj način je omogućen nesmetan dalji rad ustanove.

"Praktično, sa ovom bušotinom, možemo da proširimo naše kapacitete, što se tiče pružanja usluga, ali, za tako jedno proširenje potreban je sveobuhvatan plan koji bi podrazumevao i proširenje radnih mesta u smislu većeg broja davalaca usluga jer sa ovim brojem i kapacitetom, mi smo praktično ispunjeni", navodi Viktor Belanji, načelnik odeljenja fizikalne medicine terapije u Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović".

Da bi se povećao broj usluga, ističe dr Belanji potrebne su nove investicije u infrastrukturu i radnu snagu, što zahteva podršku države.

"Postoji projekat za dovršenje zgrade, ovaj projekat sa vodom je završen, postoji projekat za obnovu bazena, tako da se radi u tom smeru", objasnio je dr Viktor Belanji.

Kada će biti stvoreni uslovi za proširenje kapaciteta i otvorene mogućnosti banjskog turizma još uvek je neizvesno. Ono što je sigurno jesu prirodni resursi iz novog termalnog bunara, zadovoljni pacijenti i vrhunska usluga koju pružaju zaposleni u ovoj ustanovi.

Izvor: RTV

Tagovano

Još vesti iz kategorije...

Top