U Beogradu promovisana inicijativa za obnovu apatinske sinagoge U Beogradu promovisana inicijativa za obnovu apatinske sinagoge
petak, 25 novembar 2022 06:00

U Beogradu promovisana inicijativa za obnovu apatinske sinagoge

Sinoć je u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu obeležena 130. godišnjica od rođenja kompozitora Pala Abrahama. Ovaj rođeni Apatinac proslavio se 1920-ih i 1930-ih kao stvaralac filmske i operetske muzike, a za kratko vreme postao je jedan od najpopularnijih evropskih kompozitora svog vremena.

Na događaju je prezentovana inicijativa za obnovu sinagoge u Apatinu, jedne od svega četiri preostale u Vojvodini i jedine koja još uvek nije rekonstruisana.

Tom prilikom, Klara Sentđerđi iz odeljenja za kulturu ambasade Mađarske u Beogradu navela je da se radi o „malom, ali istorijski i arhitektonski izuzetno značajnom objektu“, te ukazala na loše stanje u kome se sinagoga iz 19. veka danas nalazi.

Predsednica opštine Apatin Dubravka Korać istakla je da je lokalna samouprava posvećena očuvanju multikulturalnog nasleđa Apatina.

„Veoma važan aspekt tog nasleđa je rekonstrukcija sinagoge i naša želja da joj udahnemo novi život kao mestu kulture i istorijskog sećanja“, rekla je ona.

Koraćeva je objasnila da je prva procena da je za otkup i građevinsku rekonstrukciju potreban iznos od 200 hiljada evra, a da će sredstva biti prikupljana putem donacija.

Ona je takođe dodala da se u Apatinu nalazi i izuzetno vredan „stenvej“ klavir iz 1912. godine, koji je nekada bio u vlasništvu kompozitora Abrahama, te da je ideja da se ovaj instrument takođe restaurira i smesti u prostor sinagoge.
Prisutne je uključenjem iz Španije pozdravio i poznati pijanista Ištvan Sekelj, inače potomak Pala Abrahama, koji je podržao inicijativu za obnovu sinagoge.

Događaj je završen izvođenjem najpoznatijih arija iz opereta Pala Abrahama i otvaranjem izložbe o jevrejskom nasleđu Apatina, koja će narednih dana biti izložena u galeriji Jevrejskog kulturnog centra.

U sklopu obeležavanja 130. godišnjice rođenja velikog kompozitora, u petak 25. novembra u apatinskom Kulturnom centru će biti priređena projekcija filma o životu Pala Abrahama, kao i koncert njegovih dela. Ulaz na ovaj događaj je slobodan.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.