nedelja, 17 oktobar 2021 08:12

Sve spremno za atletski spektakl u Apatinu

AK Apatin završio je pripreme za početak sjajne atletske manifestacije u Apatinu – 25. Apatinski dunavski polumaraton, koji je zakazan za nedelju, 17. oktobar, sa startom i ciljem u ambijentu Specijalne bolnice za rehabilitaciju “Junaković”. Manifestacija će se realizovati u skladu sa epidemiološkom situacijom, u potpunosti na otvorenom prostoru, a za koju je pristiglo više stotina prijava takmičara i takmičarki iz Rusije, Velike Britanije, Nemačke, Italije, Mađarske, Severne Makedonije, Crne Gore, BiH, Hrvatske i Srbije.

U okviru ovog velikog sportskog događaja, koji ima sportsko-zabavno-humanitarni karakter, biće održane trke na 21 kilometar i 097 metara, LIDL trka zdravlja na 10 kilometara, štafetna trka u okviru trke na 10 kilometara (2×5 kilometara), humanitarna trka „Trka za srećnije detinjstvo“, u saradnji sa Crvenim krstom Apatin, u kojoj će nastupiti deca na 200, 300 i 400 metara i gde će svi učesnici dobiti medalje.

Start polumaratonske trke na 21,097 km, start trke zdravlja na 10 km, čiji je generalni pokrovitelj kompanija LIDL, i štafetne trke je u 11,00 časova, dok je start dečijih humanitarnih trka u 11,05 časova.

Proglašenje najboljih biće upriličeno na bini, u zoni starta i cilja. Staza je ravna i sertifikovana od strane oficijelnog merioca, svaki kilometar u polumaratonskoj trci biće obeležen, za trkače će biti pripremljen veliki broj okrepnih stanica duž staze i u cilju. Polumaratonci trče dva kruga 5,3 km i 15,8 km, dok će trkači na 10 kilometara trčati dva kruga 5,3 km i 4,7 km.

Rekord staze na 21 kilometar i 097 metara drže takmičari iz Turske, Demir Medeni sa rezultatom 1 sat 6 minuta i 55 sekundi u muškoj i Bujukbezgin Burku 1 sat 17 minuta i 51 sekundi u ženskoj konkurenciji, rezutati ostvareni pre tri godine na 10. Prvenstvu Balkana za seniore i seniorke, čiji je Apatin bio domaćin.

Prijavni centar, start i cilj nalaze se ispred glavnog ulaza u Banju Junaković. Startni brojevi se preuzimaju u prijavnom centru, danas, 16. oktobra, od 16.00 do 18.00 časova i na dan trke, 17. oktobra, od 07.30 do 10.15 časova. Prijave za dečije trke biće u prijemnom centru u Banji Junaković od 10.00 do 10.30 časova.

Tokom realizacije događaja biće upriličen bogat kulturno-zabavni program u zoni starta i cilja u Banji Junaković, gde će trkače zabavljati mažoretkinje iz Apatina i Sonte, te tamburaški orkestar „Dunavski biseri“, dok će za atmosferu na stazi biti zaduženi apatinska rok grupa „Prljavi romeo“, di džej Aleksandar Mirić i drugi.

I ove godine, manifestacija ima humanitarni karakter, jer će tokom vikenda zajedno sa organizacijom Plućna hipertenzija Srbija biti sprovedena humanitarna akcija podizanja svesti u javnosti o plućnoj hipertenziji pod motom „Ostani bez daha za plućnu hipertenziju“. Takođe će se realizovati dosta humanitarnih akcija koje su pokrenuli sami trkači u kojima će prodajom svojih polumaratonskih kilometara prikupiti sredstva za pomoć bolesnima.

Povodom jubilarnog izdanja Apatinskog dunavskog polumaratona, tehnički organizator, Atletski klub Apatin, je u saradnji sa Poštom Srbije iz uz podršku Željka Popovića, filateliste iz Apatina, upriličio personalizovanu poštansku marku, koja je izadata u ograničenoj seriji.

Treba istaći da je Apatinski dunavski polumaraton jedna od najstarijih manifestacija u Apatinu, koja se u kontinuitetu realizije u našem gradu, i da je njegovo prvo izdanje bilo 7. jula 1995. godine, kada je nastupilo 66 takmičara, a pobednici su bili Goran Raičević i Suzana Ćirić. Trka je ujedno bila polazna tačka u kasnijem formiranju prvog zvaničnog atletskog kluba u Apatinu, koji je formiran 29. aprila 2001. godine i koji ove godine proslavlja 20 godina postojanja.

Tehnički organizator je AK Apatin, uz podršku opštine Apatin, Turističke organizacije i Sportskog saveza. Generalni pokrovitelj trke zdravlja je kompanija LIDL, zlatni pokrovitelj manifestacije je kompanija Venera Bajk Subotica, dok su partneri koji su pružili podršku realizacij Info tim Garmin Srbija koji je za pobednike u polumaratonu obezbedio dva Garmi sata. Oficijelni auto trke je obezbedila kompanija Stojanov auto Novi Sad, Organizacija Plućna hipertenzija Srbija, Kolačić sreće Beograd, Tref sport, Konsultantska kuća WM Equity Partners, 2. Maj Apatin, Una Apatin, Skaut Frulja, JKP Naš dom Apatin, MZ Kupusina, Svečana sala Čović, Crveni krst Apatina i Sombora, ARK Somaraton Sombor, Mažoretkinje iz Apatina i Sonte.

Za bezbednost učesnika, pored pripadnika MUP-a, biće zadužena Agencija Anakonda iz Sombora. Za zdravlje trkača biće zadužena medicinska služba iz Doma zdravlja Apatin. Suđenje na takmičenju sprovešće Zbor atletskih sudija Sremske Mitrovice. Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković” ustupila je svoje dostupne kapacitete za realizaciju manifestacije.
G. Č.

izvor:025info.rs

 

Slobodno vreme

Lifestyle

Iako smo jednom nogom izašli iz talasa respiratornih infekcija, pomoć lekara traži sve više pacijenata, uključujući i de...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.