subota, 06 februar 2021 06:24

Pomoć u kući - dugogodišnja usluga namenjena odraslim i starim licima

Pomoć u kući je usluga socijalne zaštite koja se u pruža u mnogim lokalnim samoupravama proteklih nekoliko godina. Ova usluga se u Apatinu pruža više od 13 godina i jedna smo od prvih opština gde se ova usluga pojavila. Prvo kroz projekte i uz saradnju sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i udruženjima iz naše opštine.

Usluga podrazumeva pomoć korisnicima u ishrani, odnosno nabavci i pripremi obroka, održavanje higijene stana, pomoć u održavanju lične higijene, pomoć u organizovanju poseta lekaru, nabavku lekova, nabavku dnevne štampe, plaćanje računa i slično, kaže direktorica Centra za socijalni rad Apatin Nikolina Sučević.

Svih ovih godina osnova orijentacije naše opštine je bila da se ova usluga pruži što većem broju naših sugrađana i da većinu troškova pružanje ove usluge snosi lokalna samouprava. Tokom godina sama usluga Pomoć u kući je evoluirala i poslednje tri godina pruža se prema najvišim standardima i normativima propisanim od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ovu uslugu godišnje koristi oko 160 korisnika. Prosečno ih u svakom momentu ima između 90 i 100. S obzirom da je za veliki broj korisnika ova usluga besplatna, pozivamo sve zainteresovane da se obrate Centru za socijalni rad i dobiju više informacija o ovoj usluzi i mogućnosti dobijanja iste, poručuje Nikolina Sučević.

Pomoć se pruža licima koja usled bolesti, starosti ili nekog drugog stanja nisu u mogućnosti da svakodnevne potrebe zadovolje na odgovarajući način.

Direktorica centra za socijalni rad Apatin napominje da je ovo jedna od usluga socijane zaštite kojom se sprečava ili odlaže institucionalno zbrinjavanje korisnika, odnosno intencija je da se ostarelim licima što duže pruža podrška kako bi ostali u svojim domaćinstvima i sredinama koje su najoptimalnije za njihov život.

Usluga se pruža u svim naseljenim mestima opštine Apatin i namera nam je da ovu uslugu omasovimo posebno među ostarelom stanovništvu koje živi na selu, zaključuje Sučevićeva.

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.