Opština Apatin podržala projekat "Zelena Srbija", posađena stabla japanske trešnje Opština Apatin podržala projekat "Zelena Srbija", posađena stabla japanske trešnje
sreda, 02 decembar 2020 07:17

Opština Apatin podržala projekat "Zelena Srbija", posađena stabla japanske trešnje

Kako bi podigla svest građana i lokalnih samouprava o tome koliko je značajno pošumljavanje Srbije, kompanija „Color Media Communications“ pod pokroviteljstvom Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije u okviru projekta„Zelena Srbija“ danas je u Apatinu organizovala sadnju Japanske trešnje.

Direktorat kao društveno odgovorna institucija želi da doprinese podizanju svesti po pitanju ove teme i razmeni iskustava sa zemljama koje imaju diplomatska predstavništva u Beogradu.

-Životna sredina je nešto što nažalost svi uzimamo za kako kažemo, zdravo za gotovo i niko od nas uopšte ne razmišlja o kratkoročnom ili posebno dugoročnom negativnom učinku svakog od nas ponaosob a posebno svih nas zajedno. Svojom nebrigom i nezainteresovanošću za živi svet koji nas okružuje. Ono što je bitno su naša svest i dela koja se malim naporom svakog od nas mogu okrenuti u pozitivnom pravcu i buđenjem kolektivne svesti i zajedničkim delima možemo da učinimo mnogo za sebe, životnu sredinu i živi svet koji nas okružuje i kome pripadamo. Čak i mala dela svakog od nas koja činimo danas u pravcu oplemenjivanja životne sredine, u sadašnjosti i budućnosti mogu učiniti mnogo za generacije koje dolaze. Direktorat želi da aktivnostima na povećanju zelene sadnje i pošumljavanjem lokalnih parkova i drugih javnih površina koje stanovništvo koristi, doprinese očuvanju životne sredine i unapredi njen kvalitet. Duboko verujemo da svakom od ovih sadnica danas produžavamo život ne samo planete na kojoj živimo, već i svih nas koji smo deo nje. Zato je sađenje drveća najplemenitiji čin koji možemo uraditi prema prirodi i drugim ljudima. Svi ovde prisutni želimo da u godinama koje dolaze dišemo punim plućima sa ličnim zadovoljstvom da smo učinili nešto dobro za sve nas, poručio je Slađan Velinov, direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije.

Projektom je predviđeno da se u parkovima u 10 gradova i opština širom Srbije sadnjom drveća ukaže na potrebu pošumljavanja, a Apatin je među prvima i podržao ovu akciju.

-Želela bih da se ispred opštine Apatin zahvalim svim gostima koji su danas kod nas. Ovo je zaista lep projekat i nadam se da će se uspešno realizovati ove, kao i narednih godina. Mi smo ponosni što je Apatin jedna od deset opština u kojima će projekat biti realizovan i u tom duhu nadam se da ćemo i mi nakon ove današnje sadnje nastaviti. Ono što je u najavi i što je naša opština pripremila za naredne četiri godine jeste da smo već izradili dokumentaciju za preko 30 kilometara pošumljavanja atarskih puteva, odnosno vetrozaštitnih pojaseva koji ćemo rasporediti na naredne četiri godine i mislim da ćemo biti u mogućnosti da u ciklusima proleće-jesen ispunimo taj deo i da posadimo nekoliko hiljada stabala do 2024. godine na teritoriji naše opštine, izjavila je Dubravka Korać, predsednica opštine Apatin.

Sadnju deset sadnica Japanske trešnje u Apatinu, na zelenoj površini u Bloku 112 podržala je i Klara Silvija Seker, regionalni ataše za poljoprivredu i životnu sredinu za Zapadni Balkan iz ambasade Mađarske.
-Veoma me raduje što svojim prisustvom mogu podržati saradnju u okviru ovog projekta. Ne treba posebno objašnjavati da je zasaditi drvo dobro delo. Od pamtiveka drvo je zadovoljavalo sve potrebe čovečanstva, Ono daruje hranu, toplinu, kiseonik a sada bezuslovno pomaže u borbi protiv globalnog zagrevanja. Mađarska od pre nekoliko godina neprestano ulaže i ulagaće u pošumljavanje. Zajednička agrarna politika Evrpske unije pošumljavanje pomaže na različite načine i obezbeđuje sredstva, poručila je seker.

O pošumljavanju najgušće naseljenog dela grada govorio je Marko Đumić, sekretar SO Apatin.

- Svima nama koji smo odrasli u Bloku 112 izuzetno je drago što je poslednjih godina ovaj deo grada sve lepši i uređeniji i gde ćemo na samo pedesetak metara od nas imati jedno od najlepših i najmodernijih dečijih igrališta u Srbiji. Zahvalio bih se ljudima iz projekta "Zelena Srbija" u ime komšija i svoje lično ime što su odlučili da Apatin bude jedan od deset gradova koji je učesnik u projektu, te na taj način zajednički da podignemo svest o životnoj sredini, poručio je Đumić.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.