Nema mleka u radnjama, rafovi prazni: Mlekare smanjile proizvodnju za 30% Nema mleka u radnjama, rafovi prazni: Mlekare smanjile proizvodnju za 30% Photo: Shutterstock
četvrtak, 01 septembar 2022 05:59

Nema mleka u radnjama, rafovi prazni: Mlekare smanjile proizvodnju za 30%

Širom Srbije počele su nestašice mleka. Prazni ili poluprazni rafovi od Beograda, preko Čačka i Kraljeva do Niša. Sve je počelo pre nekoliko dana sa nestašicom dugotrajnog mleka, ali se alarm zvanično upalio kada je u radnjama postalo nemoguće pronaći i kratkotrajno mleko sa bilo kojim procentom masti.

„Javna tajna je da mleka nema, a još je pogubnije to što nema odakle da se uveze iz Evrope“, upozorio je proizvođać Nenad Plazinić iz čačanskog sela Mršinci.

Ovo upozorenje koje je Nova.rs objavila prošle nedelje postalo je realnost. Našem portalu obratilo se više čitalaca koji su upozorili da su rafovi u kojima stoji mleko prazni ili poluprazni.

Slika koja zastrašuje i podseća na 90', a pre samo nekoliko meseci ponovo smo je ponovo doživeli kada je vladala nestašica šećera. Sada je na redu nestašica mleka i nova muka za sve potrošače.

Nestašica mleka u marketima – mlekare su smanjile proizvodnju za 30 odsto, saznaje Nova.rs. Prazni rafovi u marketima na kojima stoji mleko u tetrapaku, a od skora i kratkotrajno u flašama, slika je koja se ovih dana može videti u većini lanaca prehrambene robe u Srbiji. Kako saznajemo, dva su razloga.

Prvi leži u tome da je niska otkupna cena naterala mnoge stočare da smanje broj krava, a drugi manje poznati javnosti, odnosi na veliki izvoz mleka. Količine koje stignu brzo se rasprodaju, pa su rafovi u prodavnicama uglavnom prazni, što kod kupaca izaziva zabrinutost.

"Jutros sam hteo da kupim Imlekovu flašu mleka od litar i po, sa 2,8 odsto mlečne masti, i nema. Na rafovima gde je stajalo, naslagali su jogurt, kako se ne bi primetilo da nema mleka. Čak i pored cene od 175 dinara, nema ga. Zabrinuo sam se“, kaže jedan od penzionera iz Kraljeva kojeg smo zatekli u marketu kako pogledom pokušava da pronađe flašu mleka.

Prodavci samo sležu ramenima, a na pitanje zašto nema mleka, odgovora nema. Smanjena količina mleka u tetrapaku koje se distribuira marketima, počela je da se primećuje u poslednjih više od mesec dana. Sada skoro i da ne stiže. Ali, kada se primetilo da manje ima i kratkotrajnog, alarm za uzbunu kod građana se uključio.

Mleka će biti sve manje, jer je u Srbiji sve manje krava, a razlog tome je niska otkupna cena koju nude mlekare, ali i slaba zainteresovanost države da konkretnije pomogne proizvođačima mleka.

"Smanjena je proizvodnja sirovog mleka. Otkupna cena je direktno uticala na to. Prema nekim projekcijama, mlekare su u poslednjih mesec dana smanjile proizvodnju za čak 30 odsto. To je mnogo. S druge strane, niko ne zna koliko mleka Srbija izvozi na evropsko tržište koje donosi bolju zaradu od domaćeg. Zato je najverovatnije i smanjena distribucija mleka u našim marketima“, kaže za Nova.rs izvor iz jedne od srpskih mlekara.

Po Uredbi o ograničenju cena iz oktobra prošle godine, sve mlekare i prerađivači u Srbiji, obavezni su da na tržište plasiraju istu količinu UHT mleka od 2,8 odsto mlečne masti, koju su plasirali u periodu prošle godine po nepromenjenoj ceni.

Izvor: Nova.rs.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.