Nizak vodostaj Dunava „otkrio“ nemačke ratne brodove iz Drugog svetskog rata Nizak vodostaj Dunava „otkrio“ nemačke ratne brodove iz Drugog svetskog rata REUTERS/Fedja Grulovic
subota, 20 avgust 2022 06:06

Nizak vodostaj Dunava „otkrio“ nemačke ratne brodove iz Drugog svetskog rata

Najgora suša u Evropi poslednjih godina dovela je Dunav do jednog od najnižih nivoa u skoro sto godina, otkrivajući nemačke ratne brodove potonule rokom Drugog svetskog rata nedaleko od Prahova, prenosi Rojters.

Brodovi su bili među stotinama koje je potopila crnomorska flota nacističke Nemačke 1944. godine dok se povlačila ispred napredujućih sovjetskig snaga i još ometaju rečni saobraćaj tokom perioda niskih vodostaja, prenosi Rojters.

Međutim, ovogodišnja suša, koju naučnici vide kao posledicu globalnog zagrevanja, otkrila je više od 20 trupova na delu Dunava kod Prahova u istočnoj Srbiji, od kojih mnogi i dalje nose tone municije i eksploziva i predstavljaju opasnost za brodarstvo.

„Nemačka flotila je iza sebe ostavila veliku ekološku katastrofu koja preti stanovnicima Prahova“, kaže Velimir Trajilović, penzioner iz Prahova koji je napisao knjigu o nemačkim brodovima.

Radnici lokalne ribarske industrije su takođe ugroženi, kao i oni iz Rumunije koja se nalazi preko reke.

Meseci suše i rekordnih temperatura su uzdrmali rečni saobraćaj na vitalnim arterijama u drugim delovima Evrope, uključujući Nemačku, Italiju i Francusku. U Srbiji, vlasti su pribegle bagerovanju kako bi plovne trake na Dunavu ostale otvorene.

Kod Prahova, na pojedinim mestima je plovni deo sužen na samo 100 metara sa 180.

Razasuti preko korita, neki od brodova i dalje imaju kupole, komandne mostove, slomljene jarbole i uvrnute trupove, dok drugi leže uglavnom potopljeni pod peščanim obalama.

U martu je srpska Vlada raspisala tender za spas trupa i uklanjanje municije i eksploziva. Cena operacije je procenjena na 29 miliona evra.

Izvor: Rojters

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.