Veliki vodič: Sva poskupljena i sve zamrznute cene – Struja, meso, gorivo Veliki vodič: Sva poskupljena i sve zamrznute cene – Struja, meso, gorivo
subota, 30 jul 2022 05:44

Veliki vodič: Sva poskupljena i sve zamrznute cene – Struja, meso, gorivo

Četvrtak, 28. jul 2022. godine, građani Srbije pamtiće po važnim odlukama koje će uticati na njihove živote. Samo u jednom danu, od ranog jutra pa do večeri nizale su se vesti o poskupljenjima, ali i odlukama kojima vlada pokušava da zauzda inflaciju. Ukratko - poskupeće struja, poskupele su pojedine vrste mesa, zamrznute su cene osnovnih namirnica, a cenu goriva nastavlja da kontroliše Vlada.

Vlada Srbije usvojila je uredbu kojom se produžava zamrzavanje cena pojedinih vrsta namirnica, ali se ova lista i proširuje. Tako se, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara.

Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinjskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Pa će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, „po novom“ koštati 750,2 dinara.

Usvojena je i Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara, što je ista cena koja je važila i do sada.

Šećer - beli kristal u svim pakovanjima – ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu, što je takođe nepromenjena cena u odnosu na važeću uredbu.

Brašno - cena brašna po važećoj uredbi nije bila precizirana. Tačnije, važilo je „opšte pravilo“ da trgovci moraju da ga prodaju po cenama koje su važile na dan 15. novembar 2021. godine.

Sada su uredbom precizno navedene cene za dve vrste brašna.

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu.

Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu.

U istoj uredbi navedeno je da su, privredni subjekti koji se bave proizvodnjom navedenih životnih namirnica, dužni da isporučuju proizvode u količinama koje ne smeju biti manje od prosečnih u poslednjih 12 meseci.

Članovi vlade usvojili su izmenjenu Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte čime je njeno trajanje produženo do 31. avgusta tekuće godine, a u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda građana Srbije.

Vlada je donela i odluku o privremenom smanjenju iznosa akciza na derivate nafte – olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja za 15 odsto od objavljenih usklađenih iznosa akciza

Na sednici je za još sedam dana produžena i odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590.

Prosečna cena struje za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju kupcima na garantovanom snabdevanju i iznosi bez poreza i taksi 8,144 dinara po kilovat satu (kWh) i veća je u odnosu na postojeću prosečnu cenu za 6,5 odsto.

Šta plaćate kroz račun za struju?

Račun za struju sastoji se iz nekoliko stavki. To su obračunska snaga u kilovatima, trošak garantnog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti. odnosno za obnovljive izbore energije, akciza, PDV i obavezna taksa za javni medijski servis. Trošak garantnog snabdevača i obavezna taksa za javni medijski servis su fiksne, te koštaju 142,62, odnosno 299 dinara.

Ukoliko ste do sada trošili oko 300 kWh struje mesečno, vaš račun do sada iznosio je 3.137 dinara. Od septembra, kada dođe do primene novih cena, vaš račun za isti utrošak iznosiće3.278 dinara.

Ako ste veći potrošač, te ste trošili 400 kWh, to vas je do sada koštalo 4.100 dinara. Od prvog septembra, vaš račun za istu potrošnju električne energije iznosiće 4.299,5 dinara.

Vlada Srbije ograničila cene gasa

Cilj ove uredbe je ublažavanje posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Energetski subjekti koji obavljaju delatnost snabdevanja prirodnim gasom i snabdevanja na veliko, prinuđeni su da ovaj energent uvoze po višestruko višoj ceni od cene iz novembra prošle godine.

Kako bi se obezbedila neophodna količina energenata za potrebe privrede i građanstva i nastupajuću grejnu sezonu, Vlada Srbije donela je odluku da se snabdevačima obezbediti pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za mesec novembar 2021. godine, kao i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji u odnosu na isti mesec prošle godine.

Izvor: nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Pogledajte da li se vaš horoskopski znak našao na ovoj zanimljivoj listi Kada se govori o atributima horoskopskih znako...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.