ponedeljak, 13 jun 2022 07:38

Kako do subvencije za stolariju i energetsku efikasnost

Ukoliko planirate da zamenite stolariju, izolaciju, peć ili kotao ili da ugradite solarni panel, država svake godine raspisuje konkurs za subvencije za stolariju i energetsku efikasnost. Nova.rs donosi vam detaljan vodič kroz proces dobijanja subvencije – od objašnjenja za šta se koristi, pa sve do detaljne dokumentacije koja vam je potrebna.

Ove godine konkurs je raspisan početkom februara, a za razliku od prošle godine, dve stavke koje možete finansirati od subvencija bile su objedinjene, a građanima su na raspolaganju bile dve milijarde dinara.

Na ovom javnom pozivu gradovi i opštine mogli su da dobiju od 25 do 200 miliona dinara, uz obavezu da obezbede iznos jednak onom koji su dobili od Ministarstva, za direktno subvencionisanje građana.

Visina subvencije zavisi od broja stanovnika u gradu ili opštini, te se za više od milion stanovnika može dobiti maksimalni iznos od 200 miliona dinara. Kada su u pitanju manji gradovi, za one koji imaju od 100.000 do milion stanovnika, maksimalna subvencija iznosi 100 miliona. Mestima u koji živi od 50.000 do 100.000 ljudi obezbeđeno je bilo maksimalno 50, a za mesta sa manje od 50.000 stanovnika maksimalno 25 miliona dinara.

Još jedna novina koju je Ministarstvo rudarstva i energetike uvelo ove godine jeste da će, umesto 50 odsto, učešće u subvencionisanju za najnerazvijenije opštine biti 70 odsto.

Za šta se koristi novac od subvencije za energetsku efikasnost 2022. godine?

Novac dodeljen od strane Ministarstva može se iskoristiti za u četiri slučaja.

Prvi slučaj je unapređenje termičkog omotača, odnosno zamena spoljnih prozora i vrata, termička izolacija ispod krova, kao i termička izolacija zidova i tavanica. Najveće interesovanje među građanima vlada za upravo ovim subvencijama.

Zatim, novac od subvencije može se iskoristiti za unapređenje termotehničkih sistema zgrade – kupovinu efikasnijeg kotala ili peći, radijatora, cirkulacionih pumpi, uređaja za merenje i regulisanje toplote i cevne mreže.

Za projekte unapređenja energetske efikasnosti u zgradama maksimalan iznos podsticaja je 30 miliona dinara, ali u opštinama čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka, država može finansirati i do 100 odsto vrednosti projekta. U ostalim slučajevima država može da finansira do 70 odsto.

Sledeća moguća namena jesu solarni kolektori, a zatim i solarni paneli.

Novac se može dobiti za nabavku solarnih panela snage koja nije veća od odobrene snage mernog mesta, što se može videti na računu za struju, a maksimalno do snage od 6 kilovata.

Troškovi koje subvencije za stolariju ne pokrivaju

Subvencije za zamenu stolarije neće pokriti troškove nabavke materijala i radova koji nastaju pre prvog obilaska Komisije za pregled i ocenu podnetih zahteva za sufinansiranje projekata energetske efikasnosti.

Takođe, subvencije ne pokrivaju troškove u vezi sa odobravanjem i sprovođenjem kreditnog zaduženja, dakle troškove odobravanja kredita, kamata, osiguranja kredita i slične troškove.

Troškove nabavke opreme koju podnosilac zahteva za subvencionisanje sam proizvodi, kao i troškove usluga koje podnosilac sam izvršava, takođe nisu pokriveni iznosom subvencije.

Ko može da se prijavi za subvencije za energetsku efikasnost i zamenu stolarije?

Pravo na učestvovanje na konkursu za dobijanje subvencija za zamenu stolarije imaju svi građani koji ispunjavaju dva propisana uslova.

Prvi od tih uslova jeste da budete vlasnik stana ili kuće za koju podnosite prijavu, kao I da vam je prijavljeno mesto prebivališta upravo na toj adresi.

Drugi uslov je da posedujete neki od dokaza za stambeni objekat za koji podnosite prijavu - prepis lista nepokretnosti, kojim se dokazuje da je objekat izgrađen pre donošenja propisa o izgradnji, da je preuzet iz zemljišne knjige, kao i da je upisan po zakonu o zakonjenju ili ima upotrebnu dozvolu.

Drugi dokaz jeste upotrebna dozvola, ukoliko objekat nije zaveden u katastru. U istom slučaju možete priložiti, umeso upotrebne dozvole, rešenje o ozakonjenju.

Kada se prijavljujete na konkurs, možete da se opredeliti samo za jednu meru, na primer zamenu spoljnih prozora ili instalaciju solarnog panela.

Kako se prijaviti za subvencije za zamenu stolarije?

Ukoliko ste vlasnik porodične kuće ili stana, potrebna vam je fotokopija lične karte sa adresom prebivališta ili očitana lična karta, fotokopije ličnih karata, odnosno zdravstvene knjižice ili izvoda iz matične knjige rođenih za maloletna lica, prepisan i popunjen prijavni obrazac, prilog o stanju stanova ili kuća i izjave, koji su dostupni na sajtovima lokalne samouprave i Ministarstva energetike.

Zatim, potreban vam je predračun sa količinom i cenom za opremu sa ugradnjom, koju dobijate od jednog od izvođača radova sa liste koju opština objavi, a kog sami birate.

Sledeća neophodna stavka jeste kopija rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu za prethodnu godinu, odnosno kopija ugovora o kupoprodaji ukoliko je ona izvršena u prethodnih godinu dana. Potrebna vam je i fotokopija računa za utrošenu električnu energiju za prethodni mesec za kuću ili stan za koji se konkuriše.

Ako se objekat za koji konkurišete vodi kao spomenik kulture, potrebno je da dostavite saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

Potom, potrebna vam je fotokopija Rešenja o odobrenju za priključenje, ugovora o priključenju na distributivnu gasnu mrežu i poslednjeg računa za gas, ukoliko konkurišete za subvenciju za zamenu kotla.

Potreban vam je i barem jedan dokaz za stambeni objekat, poput prepisa liste nepokretnosti, upotrebne dozvole, rešenja o ozakonjenju ili dokaz o tome da je nekretnina izgrađena pre donošenja propisa o izgradnji ili je preuzeta iz zemljišne knjige.

Za stambene zgrade potrebno je dostaviti i potvrdu o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice, ukoliko konkurošete za subvenciju za zamenu kotlova ili uvođenje izolacije zgrade.

Za kraj, potrebno je da napravite plan i dobijete predračun potrebnih radova firme za koju ste se opredelili. Svu nabrojanu dokumentaciju potrebno je odneti u lokalnu samoupravo, a potom će stručna komisija izaći na teren. Potrebno je da komisiji tada date na uvid građevinski projekat objekta, ukoliko on postoji.

Nakon procene komisije objavljuje se lista posle koje će moći da se počne sa finansiranjem radova koje je komisija odobrila.

Novi javni poziv bio je objavljen u februaru, a rok za jedinice lokalne samouprave da pošalju prijave bio je 25. maj 2022.

Za građane će biti raspisan jedan javni poziv, a na osnovu bodovanja koje određuje opština, pravi se jedinstvena rang lista građana. Tako opštine neće moći da favorizuju neku od mera energtske efikasnosti, već će to isključivo zavisiti od prijava građana.

Poziv za građane raspisuje lokalna samouprava, a rok za podnošenje prijava je 21 dan od objavljivanja - na zvaničnoj internet stranici ili oglasnoj tabli.

Popunjen, potpisan obrazac, i to u tri primerka, od kojih je jedan original, a dve kopije, kao i ostala dokumentacija koja vam je potrebma, dostavljaju se lokalnoj samoupravi poštom, u zatvorenoj koverti sa naznakom da je u pitanju prijava za javni poziv na učešće građana u sprovođenju mera energetske sanacije, uz dodato "ne otvarati" na koverti. Potrebno je i da na poleđini koverte napišete punu adresu.

Ipak, potrebno je da pratite sajt lokalne samouprave kako biste bili obavešteni ukoliko je potrebno dostaviti konkursnu dokumentaciju drugačijim putem.

Ko ne može da se prijavi za subvencije?

S druge strane, ukoliko ne živite u stanu ili kući za koji želite da podnesete zahtev, nećete moći da računate subvencije.

Takođe, pravo na subvencije za zamenu stolarije i energetsku efikasnost nemaju vlasnici nekretnina koji su u prethodnom periodu koristili sredstva Grada za slične aktivnosti, kao I vlasnici stambenih objekata koji su tokom prethodne dve godine nakon dostavljanja rešenja o dodeli bespovratnih sredstva za slične aktivnosti odustali od sprovođenja tih aktivnosti.

Na subvencije nemaju pravo ni vlasnici stambenih objekata koji su se prijavili za više od jedne mere.

Koje opštine su dobile subvencije za energetsku efikasnost?

Na prošlom konkursu za subvencije za stolariju i energetsku efikasnost najviše sredstava dobio je Čačak – 45 miliona dinara.

Novom Sadu dodeljeno je 33 miliona dinara, dok su nešto manje sume dobili Valjevo – 30 miliona, a Užice i beogradska opština Grocka po 25 miliona dinara.

Stara Pazova, Obrenovac i Niš dobili su subvencije u iznosu od po 20 miliona dinara, dok je 18 izdvojeno za Leskovac. Po 15 miliona dobili su Raška, Novi Pazar, Pirot, Zrenjanin, Ruma, Sombor, Zemun, Kragujevac, Prokuplje i Subotica, po 12 Smedrevo, Inđija i Majdanpek, dok je po 10 miliona dinara izdvojeno za Vranje, Smederevsku Palanku, Knjaževac, Ćupriju, Loznicu, Bor, Pančevo, Veliku Planu, Bačku Palanku i Zaječar.

Bajina Bašta dobila je 8,5 miliona dinara, dok je Vršcu, Aranđelovcu i Negotinu sledovalo po osam. Sedam miliona dinara dobili su Kruševac, Požarevac, Gornji Milanovac i Lučani.

Po šest miliona dinara dobili su Kula, Blace, Zvezdara, Mali Iđoš i Vračar. Nešto manje, po pet miliona, dobili su Aleksandrovac, Šabac, Golubac, Krupanj, Mladenovac, Vlasotince, Trstenik, Odžaci, Ivanjica, Arilje, Bački Petrovac, Apatin, Petrovac na Mlavi, Sremska Mitrovac, Pećinci, Brus, Požega, Despotovac, Kanjiža, Lazarevac i Malo Crniće.

Subvencije u iznosu od jedan do pet miliona dinara dobili su Žagubiva, Aleksinac, Nova Varoš, Priboj, Žabari, Boljevac, Osečina Bač, Plandište, Sokobanja, Kovin, Irig, Svilajnac, Žitište, Vladimirci, Ćićevac, Topola, Šid, Jagodina, Vrnjačka Banja, Kosjerić, Rača, Senta, Kikinda, Vrbas, Žabalj, Beočin, Kovačica, Novi Kneževac, Bogatić, Sremski Karlovci, Ada, Kosovska Mitrovica, Varvarin, Opovo, Rekovac, Stari Grad, Palilula, Ljig, Knić i Alibunar.

Početkom juna, kada je objavljen najnoviji javni poziv za subvencionisanje, konkurse za subvencije za ugradnju solarnih panela objavilo je još 10 lokalnih samouprava, a očekuje se da će još 14 uraditi isto.

izvor:nova.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.