petak, 18 mart 2022 07:03

Predstavljen E-kiosk koji će pomoći podizanju svesti potrošača o njihovim pravima

Povodom obeležavanja Svetskog dana prava potrošača održana je promocija E-kiosk-a, koji je, kako navode nadležni, izuzetno značajan za podizanje svesti potrošača o njihovim pravima.

– Danas promovišemo E-kiosk u užem smislu, a elektronsku kupovinu u širem smislu. Elektronska kupovina je prošle godine u odnosu na 2020. godinu porasla za 70% i obrt na tom tržištu u Srbiji je 55 milijardi dinara. Kada su u pitanju tužbe potrošača one se manje odnose na elektronsku kupovinu, nego na tradicionalnu, samo 7% njih se odnosi na trgovinu onlajn – rekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Uroš Kandić.

Prisutnima se, pored državnog sekretara, obratio i predstavnik Organizacije potrošača Kragujevac, Zoran Nikolić koji je rekao da je E-kiosk način da se potrošači upoznaju sa svojim pravima na licu mesta, odnosno pre odlaska u kupovinu.

E-kiosk koji će u TC Galerija biti postavljen narednih šest meseci testirali su predstavnici udruženja potrošača, novinari i građani, navedeno je na sajtu Ministartsva.

– Ideja sa E-kioska je nastala iz nečega što mi znamo i o čemu stalno pričamo, a to je da potrošači nisu dovoljno svesni svojih prava. Ne postoji nikakav zakon koji će vas zaštiti ukoliko vi ne pokažete inicijativu. Ovo je jedna oblast koja mora da bude permanentna. Potrošači samo moraju biti svesni svojih prava. Koliko god kampanje bile jednokratne, zaštita potrošača je permanentna misija – zaključio je Nikolić.

E – kiosk – vaš partner u kupovini! je pilot projekat Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija koji je prvo postavljen u TC Galerija, a u planu je proširenje ovog projekta i na druga važna trgovačka i šoping mesta širom Srbije. Aplikacija će takođe biti dostupna na veb sajtu Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija – Sektora za zaštitu potrošača

izvor:025info.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.