Zalivno polјe Stapara na 1.500 hektara Zalivno polјe Stapara na 1.500 hektara
četvrtak, 29 septembar 2022 07:11

Zalivno polјe Stapara na 1.500 hektara

Ovogodišnja suša, prepolovivši kasnoletnje i jesenje prinose aktuelizovala je projekte namenjene navodnjavanju. Tako je nedavno somborsko Gradsko veće donelo niz zaklјučaka kojima su cilј dalјe aktivnosti na formiranju takozvanog zalivnog polјa Stapar, zahvalјujući kojem nekih 1.500 hektara najplodnijih oranica na zapadu Bačke ne bi više zavisilo od prirodnih padavina.

Ceo projekat zalivnog polјa davnašnji je san ovdašnjih agronoma i polјoprivrednika, ali su se tek početkom izgradnje puta Stapar-Sivac, pre tri godine, stvorili i realni uslovi da se uđe u realizaciju projekta koji bi omogućio postavlјanje sistema za navodnjavanje na oko 1.500 hektara oranica, zahvalјujući kojem bi i mali i veliki polјoprivredni proizvođači unapredili proizvodnju i postali konkurentniji na tržištu.
Staparskim zemlјoradnicima je 2020. godine predstavlјen idejni projekat zalivnog sistema kojim bi trebalo da se upravlјa po principu vodne zadruge, odnosno zajednice, koji se primenjuje u Holandiji i Italiji. Naime u ovim zemlјama koje predstavlјaju model uspešne polјoprivrede ovakvim sistemima upravlјaju vodne zajednice ili zadruge, te je zemlјoradnicima predloženo da se i oni organizuju u takozvanu vodnu zadrugu, što su nadležne institucije ocenile kao inovativan i u Srbiji jedinstven poduhvat.

Konkretni uslovi za njegovu realizaciju ostvareni su zahvalјujući izgradnji sedam cevastih propusta ispod puta Stapar – Sivac u delu katastarske opštine Stapar, čiju je izgradnju Sombor finansirao sa preko 11 miliona buyetskih dinara, dok je Javno vodoprivredno preduzeće „Vode Vojvodine” uložilo 14 miliona.

Predviđenom izgradnjom zalivnog polјa Stapar stvorili bi se uslovi za izbor jednogodišnjih i višegodišnjih polјoprivrednih kultura čije je uzgajanje složenije i zahteva primenu navodnjavanja. Zahvalјujući projektovanom zalivnom polјu predviđa se veći profit po hektaru proizvodnje, a samim tim i otvaranje radnih mesta u Staparu, pa je kraj leta obeležila odluka somborskih gradskih većnika da se ubrzaju aktivnosti oko izrade projekta i dobijanja građevinske dozvole za izgradnju zalivnog polјa Stapar.

U tom smislu gradonačelnik Antonio Ratković ovlašćen je da sa preduzećem „Hidroprojekt“ iz Zrenjanina zaklјuči aneks ugovora po kome će se dopuniti projektni zadatak za zalivno polјe Stapar projektovanjem dve montažno-betonske trafo stanice snage 630 kVA sa pripadajućom opremom, što bi, prema predviđanjima moglo da košta 240.000 dinara.

Odelјenju za komunalne delatnosti, imovinsko-pravne i stambene poslove Gradske uprave naloženo je da po razrešenju spornih pitanja vezanih za pet parcela u k.o. Stapar pokrene aktivnosti na ishodovanju lokacijskih uslova, a potom po prijemu projekta za građevinsku dozvolu ishoduju građevinsku dozvolu za izgradnju zalivnog polјa Stapar.

Realizacija narednog koraka okončanja aktivnosti po ovom projektu naložena je Odelјenju za polјoprivredu i zaštitu životne sredine, pred kojima je, pored obaveze da prate tok realizacije, da nakon izrade lokacijskih uslova, organizuju sastanak sa polјoprivrednicima, vlasnicima parcela na kojima se planira izgradnja zalivnog polјa Stapar.

Takođe, navedeno je da se moraju nastaviti aktivnosti na organizovanju „polјoprivrednog inkubatora” koji će se angažovati na obezbeđenju finansijskih sredstava za izgradnju zalivnog polјa Stapar, praćenju izgradnje i njegove eksploatacije. Odelјenju za polјoprivredu je naloženo da svu projektnu dokumentaciju kojom raspolažu ponovo dostavi na uvid Odelјenju za privredu, turizam i lokalni ekonomski razvoj.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.