subota, 16 oktobar 2021 07:53

Huškački plakati Narodne patrole uznemirili Sombor, Tužilaštvo preduzima korake

U Somboru su, pre šest dana, osvanuli huškački plakati sa fotografijama i podacima Somboraca koji su izdavali smeštaj migrantima. N1 je, iz Osnovnog javnog Tužilaštva u Somboru, dobila informaciju - da Tužilaštvo postupa po dva izveštaja policijske uprave, i da će u narednom periodu preduzeti sve zakonom propisane radnje kako bi se donela odluka o daljim postupcima.

Grad na krajnjem severozapadu zemlje, tek nekoliko desetina kilometara udaljen od granice koja ove ljude deli od njihovog evropskog sna. Već godinama ovde ih je na stotine, ponekad i na hiljade. Na desetine je i Somboraca koji su im nudili krov nad glavom.

Siniša Ševo, vlasnik malog legalnog hostela, jedan od onih čija je fotografija, nalik poternici, osvanula na plakatima širom grada. Fotografije podeljene i na društvenim mrežama, izazvale su lavinu poruka mržnje – poziva na linč, proterivanje i vešanje.

„Osećaj je odvratan, evo ježim se i sad, pogotovo sad nakon toliko dana, puno je vremena, kad se ovako nešto dešava onda dan dugo traje“, kaže Ševo za N1.

„I osećaj je nekako sve gorči, jer pre svega nemamo nikakvu zvaničnu potvrdu nadležnih odnosno Tužilaštva u Somboru da li je zaista pokrenut postupak protiv tih počinioca“, dodaje on.

Počinioci, pripadnici ekstremno desničarske narodne patrole, se i ne kriju – samo dan nakon što su grad oblepili plakatima, organizovali su i protest.

„Pa da, na inicijativu kolega iz raznih gradova u Srbiji stavljeno je to da se polepe neki momci koji nažalost zarađuju na tuđoj nesreći, nisu to svi, još uvek čekamo da se provere informacije“, navodi jedan pripadnik Narodne patrole u snimku koji je osvanuo na društvenim mrežama.

Fotografija Gorana Bojanića, vlasnika hostela u naselju Šikara, nedaleko od izbegličkog prihvatnog centra nije osvanula nigde. I taj, kao i ostali smeštaji u gradu, za izbeglice je zatvoren već nedeljama.

„Nama je i otvoreno rečeno ‘ljudi, ne možete to raditi’ od strane Sekretarijata unutrašnjih poslova, i mi to konkretno sad i ne radimo. Čekamo da li će se naći neko rešenje, ako će se naći mi ih puštamo, ako se ne nađe, ja lično govorim za sebe, ja ih pustiti neću u smeštaj“, poručuje Bojanić.

Na stotine njih sada je ostalo na ulici, većina baš u Šikari, nedaleko od prihvatnog centra čiji kapaciteti su popunjeni.

„Tim ljudima nikome nije u interesu da ostaju u Somboru i Srbiji. Mi smo za njih tranzit oni bi najviše voleli da nisu ovde ni došli da su prošli“, ističe Bojanić.

Tamo gde su krenuli, ne stiže sa pasošem. Nešto lakše je onima koji imaju za tarifu krijumčara. Za ostale, jedina opcija je „Gejm“ – kako sami nazivaju pokušaj ilegalnog prelaska granice.

Šanse za uspeh su mininalne, a strah od surovosti granične policije, ne sprečava ih da pokušavaju iznova. Sada, zbog nejasnog zakonodavstva, vrata privatnih smeštaja u Somboru za njih su zatvorena. Na stotine njih, prinuđeno je da dane provodi na otvorenom. A dani su sve hladniji.

izvor:rs.n1info.com

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ljudi se suočavaju sa finansijskim izazovima u određenim periodima svog života. Bilo da se radi o neočekivanim tro...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.