U Sombor stiglo svih 150 kontejnera za staklo U Sombor stiglo svih 150 kontejnera za staklo
nedelja, 14 mart 2021 06:37

U Sombor stiglo svih 150 kontejnera za staklo

Kao jedna od najčešćih tema koja se poteže kada je put Srbije ka Evropskoj uniji u pitanju, dominira pitanje ekologije. Somborci, posebno osetljivi na svoje zelenilo i ekologiju u prilici su, od pre neki dan, da dodatno porade na zaštiti životne okoline, zahvaljujući još jednom u nizu projekata podržanih od zemlje članice EU, Nemačke.

Naime, zahvaljujući projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“, koji je pokrenula Nemačka razvojna saradnja - GIZ, u saradnji sa operaterima ambalažnog otpada – kompanijama Sekopak, Pakomak i Ekopak, Reciklažni centar u Somboru prvi je u Srbiji dobio 150 reciklažnih kontejnera za staklenu ambalažu.

Prema rečima Vanje Vlaškalić, pomoćnice direktora za oblast higijene i zaštitu životne sredine ovdašnjeg Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća“ u čijem okviru radi i Reciklažni centar, u krug ovog JKP je stigao poslednji i kontigent od 50 kontejnera namenjenih prikupljanju isključivo staklene ambalaže. Ovaj zamašni projekat se sprovodi u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini a implementiraju ga NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Severne Makedonije.

Gradovi Sombor i Niš su jedini koji su prepoznati kroz ovaj pilot projekat. Ovih 150 kontejnera do kraja marta biće postavljeno u gradskim jezgrima, ugostiteljskim objektima, kao i u svih 15 naselja gradskog područja, pojašnjava osnove celog projekta Antonio Ratković, gradonačelnik Sombora.

Kako naglašavaju svi uključeni u ovaj projekat njegov prevashodni cilj je da se prikupljanje staklene ambalaže poveća za 20 odsto, pri čemu somborski gradonačelnik ističe da je obavezujuće za jedan Zeleni grad da upravo on učini pionirske korake u ovoj oblasti zaštite životne sredine.

Sombor je 2012. postao prvi grad u Srbiji u kom je uz podršku Fonda za zaštitu životne sredine izgrađen reciklažni centar s dnevnim kapacitetom devet tona u kome se vrši separacija, razvrstavanje različitih vrsta otpada i njegovo pakovanje, podseća Ratković i ujedno dodaje da je napore lokalne samouprave u cilju unapređenja i zaštite životne sredine prepoznalo i nadležno ministarstvo.

Miroslav Kovačić, član Gradskog veća Sombora za komunalnu oblast i investicije ističe da je Sombor ušao u ovaj projekat zahvaljujući činjenici da u ovom gradu već postoji Javno komunalno preduzeće u kojem je već uspostavljen i razrađen sistem sakupljanja ambalažnog otpada. Upravo ova činjenica je pomogla da baš Sombor bude izabran za lokalnu zajednicu u kojoj će se realizovati ovaj pilot projekat, pošto se u njemu već sada godišnje prikupi oko 200 tona staklene ambalaže. Kako kažu ovde, uz novih 150 kontejnera cilj je da se ove količine povećaju za 20 odsto i postigne daleko veća isplativost reciklaže stakla.

Dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

Stručnjaci se ne slažu šta je to tačno, ali veruju da je krivac stres. Fibromialgija donosi nesnosne bolove iako je fizi...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.