utorak, 01 decembar 2020 06:09

Iako su mnoge ustanove zatvorile svoja vrata posetiocima, kultura ipak dostupna građanima Sombora

Pandemija korona virusom zatvorila je mnoge kulturne ustanove, kako bioskope i pozorišta, tako i mnoge druge kulturne ustanove koje su prinuđene da izmene režim rada. ...
Kultura nije ostala nedostupna građanima Sombora, iako su mnoge ustanove zatvorile svoja vrata posetiocima.

U Narodnom pozorištu Sombor kažu da im nove mere protiv korona virusa otežavaju rad i da su zbog toga bili prinuđeni da odlože novu premijeru predstave "Ćelava pevačica".

"Premijera Predstave "Ćelava pevačica" u režiji Ive Milošević trebalo je da bude održana 25.novembra na dan Narodnog pozorišta Sombor, kada smo mi obeležili 138 godina od osnivanja, ali u skladu sa novim merama mi smo morali da je pomerimo i ona će najverovatnije biti u decembru, naravno opet u skladu sa merama koje budu važile, a datum ćemo da objavimo naknadno. Mi u ovom trenutku završavamo ovu predstvu i sve ono što je deo jedne predstave u smislu dekora, scenografije i kostima, glumci probaju i radimo sve one druge stvari koje ne uključuju publiku. Iskreno se nadamo da ćemo uskoro da vratimo publiku u našu salu i da su ove mere privremene. Nadamo se i apelu ministarke koji je uputila Kriznom štabu da se pozorišta i bioskopi izuzmu i da to pravilo do 18 sati za nas ne važi, nego bar do 21 čas završavanje programa da bismo mi mogli da igramo predstave", rekla je za RTV Bojana Kovačević, direktorka Narodnog pozorišta Sombor.

Posebne epidemiološke mere nisu zaobišle ni Gradski muzej Sombor

"Muzej nije zatvorio vrata, pojedinačne posete su dozvoljene. Izložbe koje su obuhvaćene planom i programom se i dalje nastavljaju, ali ćemo se ponašati onako kako Krizni štab kaže, po pitanju broja posetilaca i kako puštamo ljude. Trenutno imamo jednu fantastičnu izložbu "Tapiserija", rekao je Peter Mraković, direktor Gradskog muzeja Sombor.

25. rođendan Kulturni Centar "Laza Kostić" Sombor obeležio je 28.novembra, a zaposleni kažu kada se jedna vrate zatvore druga se otvore. Oni uveliko rade na unapređenju elektonskih programa na svom sajtu, a sve izložbe najavljene biće i održane.

"Naša galerija je otvorena, izmenjen je termin u odnosu na mogućnosti. Tokom decembra ćemo raditi u terminu od 8-14 časova, a plan i program Galerije ćemo uspeti da sprovedemo do kraja. Naredna izložba biće izložba Momira Bulovića", naglasila je Vesna Šašić, direktorka KC "Laza Kostić" Sombor.

Kulturno umetnička društva na teritoriji grada Sombora obustavila su svoje aktivnosti. Godišnji koncert GKUD Sombor odložen je do daljnjeg, kao i turneje i gostovanja.

"Jako nam nedostaju probe i druženja, ali smatram da to sve može da sačeka neka bolja vremena, pa da nastavimo sa radom i sa koncertima", ispričala je Zdenka Rakić, iz GKUD Sombor.

Usled novih epidemioloških mera u biblioteci "Karlo Bijelicki" u Somboru do daljeg nema slobodnog pristupa fondu, po jedna osoba ulazi na pozajmno odeljenje, a vraćene knjige se dezinfikuju i u posebnim kutijama ostaju u karantinu 72 sata.

Izvor: RTV

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.