Prijava Registracija

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Username *
Password *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
VODE SVE MANjE, RIBA IZUMIRE: Alarmantna situacija na ribolovačkom jezeru u Čonoplji, nadomak Sombora, nadomak Sombora Alarmantna situacija na ribolovačkom jezeru u Čonoplji, nadomak Sombora
utorak, 24 novembar 2020 06:37

VODE SVE MANjE, RIBA IZUMIRE: Alarmantna situacija na ribolovačkom jezeru u Čonoplji, nadomak Sombora, nadomak Sombora

NIVO vode na ribolovačkom jezeru u Čonoplji, nadomak Sombora, u poslednjih pet godina drastično opada.

Zbog toga su zabrinuti ribolovci, ali i ljubitelji prirode ovog jezera, jer je nivo vode u pojedinim delovima opao više od 40 centimetara. Ribolovci strahuju da će jezero presušiti, a da će sva riba da ugine.

Ovo jezero, koje se prostire na oko 50 hektara, jedno je od najatraktivnijih mesta za pecanje u Srbiji, a pecaroši dolaze iz cele Bačke i okruženja.

Ribolovci upozoravaju da se riba na ovom jezeru sama mresti, što je retkost, ali da će i toga nestati ukoliko se ovako nastavi. Na fejsbuk-stranici uputili su apel za pomoć za prikupljanje sredstava za izgradnju bunara kojim bi se sprečilo nestajanje ovog jezera.

Usled nastale situacije sa ekstremno niskim vodostojem na Čonopljanskom jezeru, koja će sasvim sigurno rezultirati ekološkom katastrofom, odnosno nestajanjem jezera i izumiranjem biljnog i životinjskog sveta koji nastanjuje jezero, ukoliko se ovakav trend nastavi, Udruženje sportskih ribolovaca (USR) "Šaran Čonoplja" je počelo prikupljanje novca za izgradnju i opremanje bunara, kao jedino rešenje koje bi moglo da doprinese da se situacija na jezeru popravi.

Kako kažu u USR, visina investicije za bušenje i opremanje ovakvog bunara je oko 6.000 evra. Kako bi ovu akciju učinili transparentnom, USR "Šaran Čonoplja" će preko svoje stranice na "Fejsbuku" mesečno objavljivati podatke o prikupljenim sredstvima.

U cilju očuvanja ovog izletišta, po kome je ovaj kraj prepoznatljiv, članovi USR pozivaju sve iskrene prijatelje jezera i privredna društva, organizacije i ustanove da, u skladu sa svojim mogućnostima, pomognu Udruženju kroz uplatu donacije za bušenje bunara i nabavku prateće opreme.

POMOĆ

SVI koji žele da pomognu u sakupljanju sredstava za bušenje bunara i nabavku opreme novac mogu uplatiti na račun USR "Šaran Čonoplja", Nikole Tesle 21, Čonoplja, a broj je 325-9500700032371-82, svrha uplate: donacija za bušenje i opremanje bunara.

Izvor: novosti.rs

Šta ćete danas kuvati?

Neodoljivi deserti

Saveti šefova kuhinje