Vojvodina/Srbija

U vodi za piće amonijaka, bora, hlorida i natrujuma od sada sme da bude više nego pre, evo ŠTA TO ZNAČI

Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće, koji datira još iz vremena SR Jugoslavije, proteklog meseca je izmenjen, i po novim pravilima, maksimalna dozvoljena vrednost nekih hemijskih elemenata i jedinjenja uvećana je nekoliko puta. Ova vest izazvala je zabrinutost među nekim građanima.

Naime, dozvoljena količina amonijaka, bora, hlorida i natrijuma u pijaćoj vodi od aprila ove godine sme da bude veća nego što je bilo dopušteno prema Pravilniku o higijenskoj ispravnosti pijaće vode, napisanom 1999. godine.

Konkretno, maksimalno dopuštena koncentracija amonijaka (NH3) sada iznosi 0,5 miligrama po litru vode, a donedavno je moglo da bude samo 0,1. U slučaju bora (B), koncentracija ne sme da pređe 1 mg/l, dok je "po starom" ta granica bila 0,3.

Kada je u pitanju natrijum (Na), njegova maksimalna dozvoljena koncentracija sme da bude 200 mg/l, a ranije je moglo 150. Tu su i hloridi (Cl), čija je granica ranije bila 200, a sada 250.

Da li se ovim nešto drastično menja sa našom vodom?

Kako je "Blicu" rečeno u Ministarstvu zdravlja, razlog za donošenje novog pravilnika je usklađivanje domaćih propisa onima koji važe u Evropskoj uniji.

- Važeći Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće, kada je donet, odgovarao je tadašnjim zahtevima, potrebama i saznanjima u oblasti kvaliteta pijaće vode. Svetska zdravstvena organizacija je 2004. godine preporučila definisanje plana za bezbednu vodu za piće, koji je zasnovan na principima procene rizika i upravljanja rizikom, kao prvi korak u obezbeđivanju zdravstveno bezbedne pijaće vode - navode iz Ministarstva.

Oni dodaju da su upravo u skladu sa tim mnoge zemlje promenile svoje pravne regulative u oblasti vode za piće.

Stručjnaci kažu da jeidno što može da bude drugačije, jeste ukus vode

- Navedeni parametri objavljeni u novom Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode su identični onima koji su propisani u državama EU - zaključuju iz Ministarstva zdravlja.

Stručnjaci sa Hemijskog fakulteta u Beogradu, redovi profesori Goran Roglić i Dragan Manojlović potvrđuju odgovor Ministarstva: vrednosti su usklađene sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Oni razjašnjavaju da nema nikavih opasnosti za zdravlje ljudi.

- Izmene vrednosti u našem Pravilniku verovatno predstavljaju usklađivanje sa vrednostima koje su propisane Direktivom 98/83/EC. Ove vrednosti su usklađene i sa preporukama Svetske zdravstvene organizaciije, koja čak za bor predviđa veće vrednosti (2,4 mg/l) - objasnio nam je dr Dragan Manojlović.

Prema naučnim saznanjima, ove vrednosti ne predstavljaju opasnost za zdravlje, osim što za hloride i natrijum više vrednosti od ovih mogu uticati na ukus vode.

Izvor: Blic

Tagovano

Još vesti iz kategorije...

Top