Vojvodina/Srbija

NA APARATIMA ZBOG GRIPA Devet umrlih u Srbiji, najnovija žrtva preminula posle STRAŠNIH MESEC DANA BORBE

Nišlijka Sanja R. (44), kod koje je analizom krvi potvrđeno prisustvo virusa gripa, preminula je u noći između 5. i 6. februara na Klinici za infektivne bolesti KC u Nišu.

To je treća smrt koja se dovodi u vezu sa virusom gripa u Nišu, a deveta u Srbiji, gde je od početka sezone od ove bolesti obolelo više od 65.800 ljudi.

U Upravi KC Niš kažu da je smrt kod ove žene nastupila zbog već postojeće hronične bolesti jer je pacijentkinja bolovala od dijabesa, ali i novonastalih pratećih komplikacija do kojih je došlo nakon što je obolela od gripa. Prema nezvaničnim informacijama, Sanja je bila samohrana majka i imala je punoletnu ćerku. Bila je zaposlena u jednoj mesari, a od pre dva meseca zaposlila se u ugostiteljskom objektu.

Prve simptome gripa počela je da oseća početkom januara. Primljena je 8. januara na Infektivnu kliniku, a već sutradan je priključena na respirator zbog pogoršanja bolesti. Skoro mesec dana lekari Infektivne klinike bili su bitku za njen život, ali je, nažalost, preminula u noći između utorka i srede.

Na respiratorima ove klinike trenutno je petoro pacijenata za čije živote se bore lekari.

- U toku jučerašnjeg dana deo pacijenata koji je primljen zbog sumnje na grip otpušten je sa Klinike za infektivne bolesti, ali je bilo i novih prijema, te je trenutno hospitalizovano ukupno 26 pacijenata od kojih je petoro na respiratorima - kažu u KC Niš.

Na Dečjoj internoj klinici smešteno je osmoro dece za koju se sumnja da imaju grip, ali još uvek nema laboratorijske potvrde.

- Deca imaju visoku temperaturu i uobičajene respiratorne simptome. Institutu za javno zdravlje upućeni su uputi da se uzmu brisevi zbog sumnje na grip. Sva deca su stabilno - kaže za "Blic" prof. dr Emilija Golubović, direktorka Dečje interne klinike.

Zabranjene posete i na VMA

Od danas su zbog gripa zabranjene posete i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Dan ranije iz istog razloga zabranjen je odlazak u bolnice kliničkih centara u Beogradu i Nišu.Od danas su zbog gripa zabranjene posete i na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Dan ranije iz istog razloga zabranjen je odlazak u bolnice kliničkih centara u Beogradu i Nišu.

Izvor: Blic

Tagovano

Još vesti iz kategorije...

Top