Odžaci

Prva mamografija u opštini Odžaci

Opština Odžaci je treća opština po redu u Vojvodini u kojoj će se sprovesti pilot projekat “Prva mamografija” pod sloganom “Bori se kao žena”.

Projekat finansira Pokrajinska vlada, a realizuje Klinički centar Vojvodine, dok njegovu uspešnost prati Institut za javno zdravlje Vojvodine i Institut za onkologiju iz Sremske Kamenice.

Pokrajinska vlada je za nabavku prvog pokretnog mamografa u Vojvodini izdvojila oko 16 miliona dinara, sa ciljem pregleda žena u ruralnim sredinama, u opštinama gde ne postoji mamograf.

U opštini Odžaci, pokretni mamograf biće postavljen u Bačkom Brestovcu od 9. septembra, a nakon toga i u Ratkovu. Ciljna grupa za preglede su žene od 40 do 49 godina života.

Snimanje je besplatno, nije potrebna zdravstvena knjižica, jedino lična karta ili neki drugi lični dokument.

Cilj projekta je da se žene edukuju o značaju preventivne mamografije kao zlatnog standarda u borbi protiv raka dojke, da urade tu prvu mamografiju, a tamo gde nalaz ukazuje da je potrebno dalje lečenje, ubrza sama procedura i skrati vreme čekanja od momenta otkrivanja tumora do same operacije.

Pokretni mamograf biće pozicioniran kod ambulante u Bačkom Brestovcu, a nakon obavljenih pregleda biće preseljen kod ambulante u Ratkovu.

Žene koje žele da urade svoju prvu mamografiju mogu se prijaviti za pregled na broj telefona ambulante u Bačkom Brestovcu 025/5881-048, kao i u Ratkovu na broj telefona 025/5883-038 ili dolaskom do pokretnog mamografa od 9. septembra.

O tome zašto je važna prva mamografija i o značaju preventivnih pregleda, žene iz Bačkog Brestovca će biti u prilici i da čuju na predavanju koje će dr Snežana Bojanić, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo održati u nedelju, 1. septembra, u prostoru stare apoteke sa početkom u 17 sati. U Ratkovu predavanje će biti održano istog dana sa početkom u 19 sati, u svečanoj sali Mesne zajednice.

Izvor: ico.rs

Još vesti iz kategorije...

Top