Apatin

Noć muzeja u Apatinu na dve lokacije

Noć muzeja u Apatinu održaće se u subotu, 18 maja, a Apatinci i njihovi gosti će imati priliku da se na dve lokacije upoznaju sa baroknom umetnošću svog mesta, kao i sa nasleđem apatinskih jevreja.

Od 18 sati pa sve do ponoći za sve zainteresovane posetioce vrata će otvoriti crkva Srca Isusovog u sklopu koje se nalazi Podunavsko-nemački crkveni muzej u Apatinu sa bibliotekom, koji vodi Boris Mašić, hroničar i pisac i nekadašnja sinagoga u ulici Ognjena Price gde će goste dočekati diplomirani bibliotekar Bojan Dražić.

-Bilo nam je pre svega veoma stalo da ova dva objekta otvorimo za naše građane, da se upoznaju sa sakralnom baštinom Apatina. U crkvi Srce Isusovo organizujemo izložbu baroka, materijala iz naše zbirke koje smo sakupili tokom ovih dvadeset godina. Barokne slike, kipovi, barokna crkvena umetnost sa kraja 18 i početka 19 veka, za koje se nadamo da će biti interesantni građanima Apatina, kaže Boris Mašić, predsednik udruženja „Adam Berenc“, koje je ujedno i organizator manifestacije.
Prema njegovim rečima, sinagoga će prvi put biti otvorena za javnost, a u Noći muzeja posetioci će pored postavke predmeta imati priliku da upoznaju i unutrašnjost ovog vrednog sakralnog objekta.

Apatinci u subotu mogu uživati u stalnoj postavci crkvenog tekstila- odore sveštenika rađene u damastu, svili, vezenih zlatom, visoke umetničke vrednosti i relikvijama iz raznih nemačkih crkava sa područja Vojvodine. Posetioci mogu pogledati i retke knjige pisane na nemačkom jeziku, od kojih neke sežu u 16. vek, kao i sačuvane skulpture, crkvenih svetaca, od kojih neke imaju značajnu istorijsku vrednost i dragocene su za kulturnu baštinu Apatina.

Izvor: Radio Dunav

Još vesti iz kategorije...

Top