Krenuli radovi na pristanu u Apatinu

U Apatin je dopremljena čelična konstrukcija novog pristana. Platforma dužine 53 metra, ograda, bitve i sve ostalo završeno je u Umci gde izvođač radova PD MIP „Grading“ doo iz Obrenovca ima svoj pogon. Kompletna konstrukcija zajedno sa dizalicama uz pomoć brodova dopremljena je u Apatin, gde su počeli radovi na montaži pristana.

-Godine 2017. u noći sa 13. na 14. januar led je okovao i razbio pristan. Od tada do danas je prošlo mnogo vremena, ali njegova obnova nije jednostavan posao. Trebalo je prvo obezbediti sredstva, napraviti idejni projekat, obezbediti sve potrebne dozvole za rad. Na tenderu kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomuniacija dobili smo više od 50 odsto potrebnih sredstava, a ostalo je obezbedila opština Apatin. Ceo projekat rekonstrukcije pristana ukupno košta 40 miliona dinara. Poslove su na tenderu dobili ljudi koji su najbolji, od nadzora do firme koja radi, to su kuće koje učesvuju i na izgradnji Beograda na vodi. Stari projekat nije valjao, a ovaj novi je sasvim drugačiji i ima zaštitu od leda, rekao je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin koji je dodao da će pristan biti završen za dvadesetak dana.

-U Apatin smo sa opremom došli pre tri dana. Radimo na vađenju starih polomljenih šipova, postavljamo nove i kačimo ponton koji je tri meseca pravljen u našem pogonu. Vađenje starih šipova ne teče glatko, pa će, verovatno, ronioc sutra morati da ih seče. Zbog vakuma ne mogu da se trenutno iščupaju, pa ako ne uspemo do kraja dana da ih izvučemo, sutra ćemo ih morati seći. Radovi će trajati od sedam do deset dana, a na pristanu radi osam radnika, izjavio je Miodrag Stojković, vlasnik i direktor preduzeća MIP „Grading“ koje izvodi radove na putničkom pristaništu u Apatinu.
Nakon pucanja pristana često su se čuli komentari o lošem izboru lokacije i nedovoljno kvalitetnoj izgradnji.

Mišljenje o tome, kao i načinu izgradnje novog pristana, dao je Vojkan Vuletić, odgovorni projektant na sanaciji i rekonstrukciji pristana u Apatinu ispred firme „Ahis“ kao glavni i odgovoran za nadzor nad izvođenjem radova.

-Firma „Ahis“ i ja lično ceo život se bavim hidrograđevinskim objektima, lukama, pristaništima, marinama, pa nije bilo teško da prihvatimo posao rekonstrukcije pristana u Apatinu, posebno uzevši u obzir da sam pravio i vašu marinu. Lokacija pristana je dobra i logična, obzirom da nije u matici vodotoka i zgodna za pristip domaćih i međunarodnih velikih putničkih brodova. Prethodno rešenje je bilo korektno tehnički urađeno, ali za međunarodna putnička pristaništa pontoni ne bi trebalo da budu plutajući već čelični jer su mnogo fleksibilniji i otporniji na mraz, pronos santi leda i slično. Nadamo se da će ovo rešenje biti mnogo bolje nego prethodno, obzirom da je do havarije došlo 2017. godine kada je u januaru bio veliki ledohod, odnosno, ledostaj, kaže Vojkan Vuletić.
Opština Apatin je u saradnji sa brodskim agencijama već napravila prve dogovore o pristajanju brodova kruzera na pristan, a njihova brojnost i učestalost u najvećoj meri zavisi od turističke ponude grada i okoline.

Izvor: Radio Dunav

Top