Apatin

„Džimi komerc“ pobednik 10. Ličke olimpijade

Pobednik 10. Ličke olimpijada koja je danas održana na platou kod Banje „Junaković“ je ekipa „Džimi komerc 1“. Drugoplasirani tim je takođe „Džimi komerc 2“ dok su treće mesto osvojili „Lički sokolovi“ iz Apatina.

Na ovogodišnjoj Ličkoj olimpijadi u Apatinu učešće je prijavilo 14 ekipa od toga, po prvi put, dve ženske, obe iz Apatina. Manifestaciju koja čuva i neguje tradicionalne igre Ličana je otvorio Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin.

-Braćo i sestre, dragi prijatelji, gosti i takmičari, dobrodošli u Apatin na Ličku olimpijadu. Ova tradicionalna manifestacija održava se već 18 godina. Prvih osam godina bila je pod imenom „Lički višeboj“, a ovih deset je znamo po nazivu Lička olimpijada. Iako se ime menjalo takmičarske discipline su iste svih 18 godina. Danas slavimo lep jubilej i drago mi je što ćemo ga zajedno proslaviti, rekao je predsednik opštine Apatin.
Predsednik je takmičarima poželeo puno uspeha i sportsko nadmetanje, a publici da uživa u takmičarskim disciplinama i spektaklu koji će učesnici prirediti.

Na tradicionalnom nadmetanju učestvovale su ekipe iz Apatina, Prigrevice, Subotice, Beograda, Banatskog velikog sela, Brestovca, Koluta, Karađorđeva, a četiri prijavljene ekipe su iz Republike Srpske.

Dve ekipe „Džimi komerca“, ekipa „Nikola Tesla“, Lički majkani, Društvo srpskih domaćina, Zavičajni klub Ličana Srb, Vučijak, Novi žednik, Gorski vuci, Lički sokolovi, Unske pastrmke i Vučice sa Plješevice, borili su se u u devet disciplina- vučenje kuke, skok u dalj i vis, pretezanje štapa, trčanje po brvnu, obaranje ruke, penjanje uz stožinu, bacanje kamena sa ramena i nadvlačenje konopa.

U zabavnom delu programa nastupili su ženska i muška pevačka grupa Kulturno-umetničkog društva „Dunav“, muška pevačka grupa Zavičajnog udruženja Srba „Petar Kočić“ i Đurica Vasilj. Pored državne himne „Bože pravde“ otpevana je i himna Olimpijade „Nema raja bez rodnoga kraja“.

Već po ustaljenom rasporedu igara na Ličkoj olimpijadi u Apatinu, nadmetanje započinju najmlađi u disciplini „Trka dece u vrećama“.

Za ovu disciplinu prijavilo se 18 takmičara. Najmlađi je Petar Protić iz Stare Pazove, rođen 2014. godine, a najstarija je Anđela Basta iz Starih Banovaca, rođena 2005. godine.
Prvo mesto osvojila je Elena Ćopić iz Apatina, rođena 2009. godine, drugo Miloš Uzelac, rođen 2006. godine, oboje iz Apatina, a treće Andrea Miočinović iz Prigrevice, rođena 2011. godine.

U trci po brvnu pobedio je predstavnik ekipe „Gorski vuci-UB“, Velibor Jović koji je pretrčao brvno za 5,45 sekundi. Drugoplasirani u ovoj disciplini bio je član ekipe „Džimi Komerc 1“ Aleksandar Katić sa 5,54 sekundi, dok je treći bio Marko Jović „Krajiški vitezovi-Banja Luka“ koji je pretrčao brvno za 5,77 sekundi.

U disciplini vučenje ličke kuke prvo mesto je osvojio Saša Stanić iz ekipe „Džimi Komerc 1“. On je savladao predstavnika apatinske ekipe „Lički sokolovi“ Milana Vidaka, i tako postao pobednik ovogodišnje olimpijade u ovoj kategoriji. Treće mesto zauzeo je Đorđe Nikšić, član ekipe „Džimi Komerc 2“ iz Prigrevice.

U disciplini pretezanje štapa prvo mesto je zauzeo Dalibor Zelen iz ekipe „Džimi Komerc 2“. Saša Stanić „Džimi Komerc 1“ je osvojio drugo mesto dok je treće mesto pripalo Jovanu Stankoviću iz ekipe „Lički Sokolovi“.

Aleksandar Krajišnik „Džimi Komerc 1“ skokom od 3,30 metra je pobednik u disciplini skok u dalj iz mesta. Drugoplasirani je bio Radovan Vidačić „Lički sokolovi Apatin“ rezultatom 3,10 metara, a treće mesto je osvojio Ratko Bašić iz ekipe„Krajiški vitezovi-Banja Luka“ skočivši 2,97 metara.

U disciplini skok u vis iz mesta trijumfovao je Aleksandar Krajišnik iz ekipe „Džimi Komerc 1“ koji je preskočio letvicu na 155 cm, drugi je bio Ratko Bašić, „Krajiški vitezovi -banja Luka“ 140 cm, a treći Radovan Vidačić „Lički sokolovi“ koji je skočio 130 centimetara.

Obaranje ruke je pored nadvlačenja konopa disciplina koja tradicionalno privlači najveći broj publike. Kao pobednik u ovoj disciplini je izašao Ivan Veselić iz ekipe „Džimi Komerc 1“ koji je u finalu savladao Gorana Žepina iz ekipe „Lički sokolovi“. Treće mesto je osvojio Vojkan Stojadinović iz ekipe „Džimi Komerc 2“.

Najbrži u penjanju uz stožinu je bio Jovan Stupar, „Džimi Komerc 2″ on je do vrha stožine stigao za 6,22 sekundi. Drugoplasirani je bio predstavnik „Lički majkani-Kolut“ Aljoša Vuković (10,22) a trećeplasirani Marko Jović,“Krajiški vitezovi- Banja Luka″ (10,67). Pobedniku je pored novčane nagrade pripala i šunka.

U bacanju kamena s ramena trijumfovao je Aleksandar Novaković „Lički sokolovi-Apatin“ koji je kamen težak 10,5 kg bacio 14m i 74cm, što je ujedno i novi rekord Ličke olimpijade u ovoj disciplini. Drugi rezultat je ostvario Miloš Marković iz ekipe „Džimi Komerc 1“ dužinom od 14,27 metara, a treći Aleksandar Bundalo „Džimi Komerc 2“ koji je kamen bacio 13,22 metra.

I ove godine u poslednjoj disciplini, nadvlačenje konopa, vođena je žestoka borba između ekipa „Džimi komerc 1“ koja je u finalu savladala „Krajiške vitezove“ iz Banja Luke, dok je treće mesto pripalo timu „Džimi komerc 2“.

Ekipni pobednik 10. Ličke olimpijade je tim ‘“Džimi Komerc 1“ iz Prigrevice koji je osvojio 1000 bodova, „Džimi Komerc 2“ je završio na drugom mestu sa 700 dok su „Lički sokolovi“ iz Apatina sa 540 bodova zauzeli treće mesto na ovogodišnjem nadmetanju.

Najmlađa učesnica olimpijade bila je Jelena Dobrijević, a najstariji Ilija Bursać -Ćiro lička kaldrma.

Izvor: Radio Dunav

Još vesti iz kategorije...

Top