Skrining raka pluća povećava šanse obolelih da prežive: Koje kategorije su najviše ugrožene

Srbija je druga zemlja u svetu po smrtnosti od karcinoma pluća, ali ni ovaj alaramantni podatak nije dovoljan da u svest naših sugrađana stvori ideju o preventivi. Kao ni ostali preventivni pregledi, tako ni skrining raka pluća nije svojstven našim ljudima.

Jasno je da je zbog svega ovoga skrining raka pluća, koji sprovodi Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici, a koji funkcioniše i u uslovima pandemije svojevrstan podvig. Konkretni efekti se već vide u transparentnim brojkama, a to je i prvi skrining pregled ovakve vrste u regionu.

Skrining raka pluća smanjuje otkrivanje bolesti u odmakloj fazi
- Tim stučnjaka iz Instituta za plućne bolesti već više godina se bavi ovom idejom. U saradnji sa Udruženjem obolelih od karcinoma pluća, razmatrali smo šta bi sve bilo dobro učiniti za naše pacijente i došli smo do toga da napišemo jedan projekat.

Predali smo ga Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo i oni su nam mnogo pomogli u realizaciji. U svetu ovakav način skrininga već postoji. Ono što je najvažnije je činjenica da je u zemljama gde je ovakav način skrininga zaživeo intenzivno, značajno smanjeno otkrivanje karcinoma u odmaklim stadijumima - rekao je za eKliniku dr sci. med Goran Stojanović, rukovodilac klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Više od polovine pacijenata dolazi kada je rak u kasnoj fazi

izvor:telegraf.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.