Google oglasi ili SEO - gde je bolje ulagati?

 

Posedovanje web sajta je osnova svakog biznisa koji je ozbiljan glede svog poslovanja. U 21. veku ne možete dozvoliti da vas nema na pretraživačima, kada su uveliko već svi tamo. Šta god da nam je potrebno, prvo ćemo ga provući kroz Google. Taj moćni alat nam uvek izbacuje najpouzdanije rezultate i pruža sve informacije o proizvodima ili uslugama za kojima tragamo.

O tome koliko je sajt bitan ne moramo trošiti mnogo reči i verujemo da to već znate, te da ste isti i napravili. Međutim, sajt, ma koliko bio estetski privlačan, funkcionalan i organizovan, gotovo da nema vrednost ako nema posetioce. Nisu vam potrebni bilo kakvi posetioci, nego vaša ciljana grupa - ljudi koji tragaju upravo za onim što vi nudite.

Kako bi vaš posao napredovao, treba da se probijete u moru konkurencije i dođete na početnu stranicu Google rezultata pretrage za vaše ključne reči.

Recimo, vi imate stomatološku ordinaciju. Kada se unesu ključne reči “stomatološka ordinacija” potencijalni klijent će odabrati jedan od ponuđenih rezultata, u skladu sa geolokacijom na kojoj se nalazi. Ako vas tamo nema, propuštate klijenta i potencijalnu zaradu.

Ovo je plastično objašnjenje, ali pomaže da shvatite zašto vaš sajt treba dobro da se kotira na pretraživačima. Sledeće pitanje je - kako to postići? Kako privući saobraćaj na sajt?

Odgovor je internet marketing - Google oglasi ili SEO optimizacija. Društvene mreže ćemo ovaj put izostaviti, jer ma koliko moćan alat one bile, treba da budu dopunska taktika u vašoj marketinškoj strategiji. Baziranje marketinga isključivo na društvenim mrežama nije najmudrija opcija, jer za razliku od sajta na mrežama nikada nemate potpunu kontrolu i nikada ne znate kada mreža može da nestane, kao što je bio slučaj sa popularnim Vajnom (Vine).

Dakle, Google oglasi ili SEO optimizacija. Razmotrićemo prednosti i nedostatke obe strategije.

Šta su i kako funkcionišu Google oglasi?

Google oglasi su sjajno praktično rešenje kada vam trebaju brzinski rezultati. Plaćate oglašavanje, a Google vas na osnovu uložene sume i frekventnosti ključnih reči pozicionira na vrh jedne od njegovih stranica.

Na vrh jedne od stranica? Ne na prvu? Da, dobro ste čuli. Zavisno od konkurenata i budžeta za oglašavanje, dobićete poziciju. Ako ste stomatološka ordinacija i imate masu konkurencije, možda ćete završiti na vrhu pete stranice, gde niko nikada nije bio. Ako prodajete krupare i jedini ste u Srbiji koji se bavi tim poslom, vrh prve stranice je vaš.

Google oglasi funkcionišu PPC (pay per click) sistemom - svaki put kad neko klikne na vaš oglas, Google će vam skinuti ugovorenu sumu iz budžeta za oglašavanje. Kada se budžet potroši, oglas nestaje, a vaš sajt je tamo gde je i bio. Nije napredovao u međuvremenu.

Još jedan nedostatak - ne možete znati ko je kliknuo na vaš oglas - neko kome je “izašao” slučajno, konkurencija koja želi da vidi vašu ponudu ili potencijalni klijent.

Ipak, Google oglasi imaju i prednosti - nakon što je oglas pokrenut, u svega par minuta (zavisno od frekvencije pretrage vaših ključnih reči) dobićete posetioce, a među njima će sasvim izvesno biti i potencijalnih klijenata.

Šta je SEO optimizacija i kako ona deluje?

Za razliku od prve strategije, SEO optimizacija je u mnogome složeniji proces, koji zahteva dosta istraživanja, rada i truda, ali rezultati koje donosi su konkretniji, dugoročniji i pouzdaniji.

SEO optimizacija funkcioniše na sledeći način - SEO specijalista, osoba koja ima tehničko predznanje o pozadinskom funkcionisanju web sajta, analizira vaš sajt i sagledava njegove performanse. Uočava gde postoje problemi - da li se sajt dovoljno brzo učitava, da li je sadržaj optimizovan, da li je kvalitetan i relevantan upitima korisnica, kakvi su linkovi, slike, video zapisi i mnoge, mnoge druge karakteristike.

On-page, off-page i tehnički seo su strategije kojima se performanse sajta unapređuju, kako bi ga Google prepoznao kao kvalitetnog i kako bi ga nudio korisnicima kada pretražuju ključne reči za koje se rangirate.

Međutim, za razliku od Google oglasa, SEO nije brzinsko rešenje koje za cilj ima pozicioniranje preko noći. Da bi vaš sajt bio savršeno optimizovan i da bi ga Google kao takvog indeksirao, prepoznao i uvažio, moraće da prođe neko vreme. Zavisno od konkurencije, može biti potrebno do šest meseci da vidite prave rezultate kvalitetne SEO strategije.

Jednom kada SEO optimizacija donese rezultate, oni su trajni i postojani - ne samo na Google-u. Pozicioniranje stečeno SEO putem jednako je i na drugim pretraživačima, kao što su Bing, Yahoo i drugi. Pritom, imajte na umu da korisnici više veruju organskim rezultatima pretrage nego plaćenim oglasima. Za to je zaslužna potrošačka logika koja pretpostavlja da dobrom proizvodu nije nužno previše reklame.

SEO; kao što smo spomenuli, zahteva vreme, ali vredi vašeg vremena i ulaganja. Pozicioniranje na prvoj stranici Google-a će uvećati obim vašeg poslovanja i profita.

Više o samoj SEO optimizaciji i načinu na koji funkcioniše i kako se radi možete pročitati na:

https://digitalcircleweb.com/seo-optimizacija/

Rezime - Google oglasi ili SEO optimizacija?

Nezahvalno je dati odgovor na ovo pitanje. Zavisno od rezultata koje očekujete, obe opcije mogu biti dobre. Google oglasi će vas pozicionirati brzo - ali samo u vidu oglasa. SEO optimizacija će polako krčiti vaš put ka vrhu, ostavljajući konkurenciju iza vas. Jednom kad dođete do vrha, ako budete praktikovali SEO metode - tamo ćete i ostati.

Kako biste postigni optimalne rezultate, naročito ako je vaš sajt nov, predlažemo vam da kombinujete ove dve metode. Radite SEO i radite ga konstantno. Posmatrajte ga kao mirnu vožnju autoputem u desnoj traci, koja će vas dovesti na odredište. Ipak, kada želite da ubrzate malo stvari ili nastupi sezona kada su vaše usluge tražene, dodajte gas i prebacite se u levu traku - uključite Google oglase.

Slobodno vreme

Lifestyle

Visok krvni pritisak je vrlo opasan jer s vremenom može da ošteti arterije, čime se povećava rizik od srčanog ili moždan...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.