Dr Ranko Rajović roditeljima: Jedini posao deteta do 10. godine je da se igra Dr Ranko Rajović

Dr Ranko Rajović roditeljima: Jedini posao deteta do 10. godine je da se igra

Dr Ranko Rajović je bio predsednik Svetskog mensa komiteta za darovitu decu.

Istraživanja koja su tada sprovedena pokazala su da veliki broj dece koja imaju potencijal da razviju talenat, često ga neće razviti jer nemaju podsticajno okruženje. Samo troje od dvadesetoro talentovane dece koristi svoj urođeni potencijal.

Darovita deca često rano govore i rano pokazuju interesovanje za životinje, enciklopedije ili geografiju. Takva deca imaju želju da mnogo nauče. Ako roditelji ne pokažu interesovanje i ne podržavaju takvu decu, nema stimulacije.

Roditelji često puštaju decu da gledaju televiziju kada nemaju vremena, a tu nema stimulacije. Ovo stvara inteligentno dete koje ne može da sedi, uči ili čita duže od pet minuta. Ovaj problem se naziva hiperpažnja. Rajović ističe da ako dete do 3 ili 4 godine savlada govor, što je najteže u životu deteta, to znači da može mnogo više ako ima dobre stimulativne metode.

Ističe da je učenje novih stvari za decu izvor sreće. Kada dete shvati da je naučilo nešto što ranije nije znalo, oslobađa se endorfin, hormon sreće i dete se raduje. Dete treba naučiti simbolima da bi naučilo da povezuje, a kada dete nauči da povezuje stvari, to se zove konvergentno mišljenje.

Sledeća stvar koju dete treba da nauči je da samo postavlja pitanja koja od njega zahtevaju da poveže stvari. Ovo se zove divergentno mišljenje. Ističe i da dete koje je inteligentno ne mora nužno da bude nadareno. Tek kada se razvije inteligencija, dete počinje da razmišlja divergentno, a zatim razvija darovitost.

Dr Rajović ističe da se detetu daje energija da se kreće i da je to njegova potreba, da bude u prirodi. Ako dete nije u prirodi, kretaće se po kući, skakaće, penjaće se, pa roditelji često kažu da je dete hiperaktivno. Nije hiperaktivna, ali ima potrebu za kretanjem koja mu je oduzeta jer nije napolju.

Kada detetu uskratimo mogućnost kretanja, sprečavamo njegov razvoj. Jedini posao i obaveza deteta do 10. godine je da se kreće i igra. Roditelji često žele odmah da reše problem dosade kod dece, pa ga puštaju da satima gleda crtaće ili igra igrice.

U redu je da deca gledaju crtane filmove, ali samo na kratko, a višečasovno buljenje u telefon treba potpuno prestati. Naša deca se nedovoljno kreću i većina njih ima ravna stopala kada pođu u školu zbog nedovoljnog kretanja. Mi sami stvaramo nesposobnu decu.

Autor: infpult.info

Slobodno vreme

Lifestyle

Mnogi ćе sе za prеdstojеćе praznikе uputiti van granica Srbijе, a ukoliko planiratе da putujеtе, važno jе da provеritе d...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.