Kada i kako prekinuti dojenje?

Nema sumnje da je promocija dojenja dala rezultate. Sve više majki zna da je dojenje “zakon” za bebino zdravlje, i to je dobro.
Ipak, kroz brojna pitanja provejava nedoumica oko prekida dojenja!

Kada je pravo vreme da se dojenje prestane jeste aktuelno, pa da ga razmotrimo kroz odgovor na pitanje jedne majke:

Moj sin sada ima 19 meseci, zdrav je i napredan, lepo jede sve što mu se da, ali traži bar jednom da sisa. To je obično uveče pred spavanje, ali ponekad i kada se bezrazložno unervozi. Kad je vreme da prestanem da ga dojim?

Šta je optimalni period dojenja
Pre tri decenije je važilo „pravilo – da majka treba da doji namanje četiri meseca, šest je dovoljno, a preko osam nema potrebe“. Ovo se pokazalo kao POGREŠNO učenje, jer je ogroman broj ozbiljnih naučnih i kliničkih istraživanja pokazao da je korist od dojenja NEPROCENJIVA, a da su efekti bolji kada majka duže doji.

Naprosto je jednostavno razumeti – duže dojenje, veća korist za dete! I to ne samo korist koja se vidi odmah, već i „udaljeni“ efekti u prevenciji gojaznosti, respiratorinh infekicja, dijabetetsa…

Da li je prvi rođendan idealno vreme za prekid dojenja
Dugo se majke ohrabruju da nastave dojenje i tokom druge godine života – naravno, uz poštovanje principa zdrave ishrane i činjenicu da mleko NIJE glavna hrana u ovom uzrastu. Raznovrsna nemlečna ishrana je „stub“ zdravlja, ali se odlično slaže sa majčinim mlekom koje obezbeđuje brojne koristi za dete.

Bebi posle pune godine života ne treba više od 400 ml mleka dnevno, a tu se računa i jogurt, tako da je jedan do dva podoja sasvim dovoljno u ovom periodu.

A posle drugog rođendana
NIJE dobro da se pretera!

Posle drugog rođendana ogromna većina dece je spremna za kravlje mleko i proizvode (pod uslovom da nema alrgije ili intolerancije), a „psihološka“ vezanost za majku postaje ključni razlog sisanja.

Dete se ovako smiruje i „uživa“, ali to može postati opterećenje za majku, ali i uzrok frustracije za dete koje ne dobija podoj kada poželi. Majka je i dalje od neprocenjive važnosti za dete, ali u trećoj godini dojenje više NIJE glavni način da se ova veza produbljuje.

Ako možete, slobodno nastavite dojenje do proleća, da se dete Vašim mlekom dodatno imunološki ojača u hladnim mesecima prepunih virusa i drugih napasti. Potom mislim da je pametno da se polako prekine sa dojenjem.

Kako prekinuti, da li su potrebni lekovi
Lekovi za „seču“ dojenja NISU dobar put! Imaju prilično neugodne neželjene efekte, a i zašto bi se primenjivali kad mama, koja već dugo doji, ima sasvim dovoljno vremena.

Prirodni put je najbolji – postepeno treba skraćivati podoje, pa ih prorediti i onda prekinuti. Ako ostane „višak“ mleka može se izmusti, ali kad se odluka donese NEMA povratka na podoje!

Ako se dete ponovo vrati „na dojku“ mleko će ponovo početi da se stvara, jer je baš sisanje stimulator laktacije. Zato, kad se odluka donese, treba je sprovesti, iako će dete negodovati, bez sumnje.

Ass.dr Goran Vukomanović

Slobodno vreme

Lifestyle

Prevare su u porastu. Prema Federalnoj trgovinskoj komisiji (FTC), ljudi su izgubili 10 milijardi dolara zbog prevara u ...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.