Potpisan ugovor o rekonstrukciji amfiteatra i spomenika slovu ispred pedagoškog fakultetaPotpisan ugovor o rekonstrukciji amfiteatra i spomenika slovu ispred pedagoškog fakulteta

Gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović, v.d. direktora Uprave za imovinu Autonomne pokrajine Vojvodine Maja Stojilković i dekan Pedagoškog fakulteta u Somboru prof. dr Željko Vučković potpisali su Ugovor o finansiranju radova na rekonstrukciji i sanaciji objekata kulture – amfiteatra (letnje pozornice) i spomen-obeležja Mrazovićevoj azbuci.

Inicijativa za obnovu objekata kulture ispred Pedagoškog fakulteta potekla je od lokalne samouprave, a potpisivanjem ugovora stvoreni su uslovi da se počne sa rekonstrukcijom.

„U želji Grada Sombora da oplemeni ovaj prostor, sačuva kulturno nasleđe ali stvori i jednu posebnu multifunkcionalnu sredinu koja će objediniti brojne ustanove obrazovanja, obezbeđena je saglasnost Pokrajinske vlade i Pedagoškog fakulteta, projektna dokumentacija i finansijska sredstva kako bi se krenulo u rekonstrukciju ovog prostora“ poručila je gradonačelnica Sombora Dušanka Golubović.

Spomenik čine kocke koje predstavljaju četrdeset slova Mrazovićeve azbuke i amfiteatar. Ovo kultno mesto okupljanja za mnoge generacije učitelja u Somboru delo je autora arhitekte Bogdana Bogdanovića i mozaičara Aleksandara Tomaševića. Zdanje se trenutno nalazi u ruševnom stanju.

WEB preporuke

učitavanje...
Top
Ovaj sajt koristi cookies kako bi poboljšao vaše iskustvo. More details…