Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama: Arhivska građa kao najdragoceniji čuvar istine

 * Pokrajinska vlada i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, kao osnivači Arhiva Vojvodine, veoma su ponosni na jubilej od 95 godina, od kada je zvanično počela sa radom ova ustanova od nacionalnog značaja - rekla je u sredu, 9. juna u Arhivu Vojvodine, čestitajući jubilej, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević

Sekretar Dragana Milošević je istakla da su arhivi nadragoceniji čuvari našeg identiteta, kulture i istorije. Ona je dodala da Arhiv Vojvodine, na ponos svih nas, ima arhivsku građu od preko osam hiljada metara u 566 arhivskih depoa i fondova, a činjenica da čuva i najstariji dokument iz XII veka, koji je bogoslužbeni zapis, govori o važnosti ove institucije za celu državu.

Miloševićeva je naglasila da način na koji je dr Dimitrije Kirilović čuvao arhivsku građu davne 1928. godine, na čijim temeljima je i osnovan Arhiv Vojvodine, služi svima nama na ponos. Stoga je izložba, kao i promocija knjige autorke Ljubice Budać od izuzetne važnosti i za generacije koje dolaze.

- Danas smo svedoci, više nego ikada, da je istina, koja se čuva u arhivskim spisima, dokumentima, pa i ličnim dokumentima, vrlo bitna u vremenima različitih državnih previranja. Istina se ne može sakriti i izbrisati. Ona se čuva i pohranjuje budućim generacijama, kako bi nastavile da tu istinu o našoj kulturi i identitetu nesebično čuvaju i idu stopama osnivača arhivistike dr Dimitrija Kirilovića - kazala je Miloševićeva.

Uoči otvaranja izložbe “Dr Dimitrije Kirilović - arhivist, bibliotekar i naučni radnik, život u službi zaštite kulturne baštine Vojvodine“, kao i na otvaranju tematske izložbe arhivskih dokumenata autorke Ljubice Budać, obratio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je čestitajući jubilej apostrofirao da je arhiv sam po sebi riznica našeg naroda, koja čuva njegovu istinu, čuva priče i dokaze o vremenima u kojima su živeli, priče o ljudima i iskreni su čuvari istorijskih činjenica.

Reči zahvalnosti uputio je direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, ističući da je u Arhivu blago od nacionalnog značaja zapisano u 45 miliona dokumenata.

U ime predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, jubilej je čestitao savetnik za kulturu Dejan Savić, koji se ovom prilikom osvrnuo na značaj kulture za jednu državu, kao i na važnost čuvanja svakog dokumenta, kao svedoka istorije.

Osvrt na značaj, ulogu i samu knjigu o dr Dimitriju Kiriloviću izneli su predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić, upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović i autorka knjige i izložbe Ljubica Budać.

Izvor: http://www.kultura.vojvodina.gov.rs/

(Sva autorska prava eventualnog daljeg objavljivanja ove rubrike i njenog celovitog sadžaja postavljeno na portalu Novog Radio Sombora bez upita i dozvole bilo koje strane ili pojedinca zaštićena i zadržana svim relevantnim pravnim mehanizmima!) 

- Dodatak, fotografije u slajdu -



Read full article on Novi Radio Sombor


Slobodno vreme

Lifestyle

Spremite debele novčanike: Ovo su cene u Grčkoj
Spremite debele novčanike: Ovo su cene u Grčkoj

Cene u Grčkoj u 2024. prate trend u Evropi i kao i u svim drugim zemljama, i ove godine su neznatno više nego prethodnih...

Kućni ljubimci

Somborski sport i sportisti kroz istoriju

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.