Somborski sport i njegovi sportisti kroz istoriju

Vasa Simić

U selu Bukvik kraj Brčkog 26. avgusta 1912. godine rođen je Vasa Simić, rvač i trener. Još kao dečak došao je u Sombor, izučio četkarski zanat i za to vreme ušao i u tajne rvanja.

Najznačajniji sportski uspeh je osvajanje drugog mesta na državnom prvenstvu 1936. godine kada je i debitovao u državnoj reprezentaciji u susretu sa Grčkom. Posle Drugog svetskog rata posvetio se trenerskom poslu.U prvoj posleratnoj generaciji najsvetlija imena su Stevan Horvat, Stipan Dora, braća Isa i Stevan Basarić, Jožef Harangozo i drugi.

Svima je Simić dao osnovu iz rvanja, a zatim, mudro procenjujući realnost, Horvata i Doru poslao u Suboticu, u bolje organizovanu sredinu gde im je perskeptiva za razvoj bila mnogo veća. Odužili su mu se na najbolji način. Horvat je postao dvostruki prvak sveta i najbolji rvač u Jugoslaviji svih vremena. Dora je bio olimpijac. Takav je bio Vasa Simić. O njemu na svoj način govore i priznanja: Srebrni orden FILA, Oktobarska nagrada Sombora, Zlatna plaketa Saveza rvačkih sportova Jugoslavije, Spartakova nagrada. Posebno je bio ponosan na to da je izabran kao prvi za doživotnog počasnog predsednika rvačkog kluba. Umro je 1998. godine.

Autor: Dušan Kolundžija

Još vesti iz kategorije...

Top