Somborski sport i njegovi sportisti kroz istoriju

Nikola Konjović

7. novembra 1869. godine u Staparu je rođen Nikola Konjović. Ne zna se kada je i kako naučio da igra šah, ali ga je jako zavoleo i postao njegov veliki propagator i vredni radnik.

Osnivač je prve šahovske rubrike na srpskom jeziku u listu „Javor“ 1889. godine i bio naš prvi dopisni šahista. Sudelovao je na prvom velikom dopisnom turniru Mađarske od 1893. do 1897. godine i među 19 igrača zauzeo sedmo mesto. Za vreme službovanja u Zagrebu prvi je uveo stalnu šahovsku rubriku u tamošnjoj štampi.

Rano je shvatio važnost uvođenja jedinstvene šahovske terminologije, prvi je pokušao da organizuje prvenstvo Hrvatske, uveo je turnirski šah sa šahovskim satovima i pokrenuo ideju o izdavanju stručnog šahovskog časopisa. Prvi je prokrčio put ozbiljnom igranju u moru kafanskog igranja.

U predratnom Jugoslovernskom šahovskom savezu Konjović je dugo bio podpredsednik. Kada je penzionisan vratio se u Sombor gde je izabran za predsednika tamošnjih šahista. Osvaja prvenstvo Sombora 1932. godine. Njegovom zaslugom su u Somboru gostovali svetski prvaci Lasker i Ajlehin.

Umro je 22. maja 1950. godine u Subotici.

Top