Crni panter krstari oko Sonte i Apatina? Crni panter krstari oko Sonte i Apatina?
ponedeljak, 07 novembar 2022 08:17

Crni panter krstari oko Sonte i Apatina?

Ako je suditi po polјoprivrednicima i lovcima iz Sonte i Apatina, u šumarcima i na polјima u srpskom Podunavlјu na Zapadu Bačke pojavio se novi, opasni predator.

Naime, prema rečima polјoprivrednika i pasioniranog lovca Petra Sladića, on je bio u prilici da kraj svoje njive uoči crnog pantera, odnosno leoparda kojeg karakteriše crno krzno.

– Bilo je to u nedelјu oko pola dva popodne, kad sam sa kolegom sejao ječam na potezu zvanom Ciganhat – priča ekskluzivno za „Dnevnik“ Sladić – Na nekih 400-500 metara od nas je bila ivica šumarka iz kojeg je, uz onaj karakterističan elegantan hod velike mačke, bez žurbe i straha izašla životinja. Odmah mi je bilo jasno šta vidim, ali sam ćutao, sve dok pantera nije video i kolega koji me je kao lovca pitao u kakvu životinju mi to gledamo. Leopard se zaputio polјskim putem, u jednom momentu zastao, okrenuo glavu ka nama, nakon čega je krenuo ka takozvanom Baba Katinom salašu i izgubio nam se iz vida.

Sladić misli da je možda crnog leoparda na otvoreno „isterala“ pucnjava lovaca, pošto je bio u pitanju lovni dan na fazane.


POGLEDAJTE OBAVEŠTENJE JP "VOJVODINAŠUME" O POJAVI CRNOG PANTERA U APATINSKOM ATARU


– Pravo da vam kažem, ne bih ni sad pričao, ali ovakva životinja može biti vrlo opasna i za lјude, uostalom i moja deca se često voze biciklom po okolini, pa zaista ne bih želeo da i oni imaju takav susret – napominje Sladić.

Kako kaže, ni on ni kolega nisu želeli da pričaju šta su videli, kako ne bi naišli na ismevanje poznanika, već su se diskretno raspitivali nekoliko dana da li je neko video neku neobičnu životinju. Već nakon tri dana sonćanski lovci su, zahvalјujući termovizijskim kamerama koje koriste u lovu i prebrojavanju divlјači, takođe videli pantera i to u reonu Apša, kraj Sonte, pa su se i Petar i njegov kolega odvažili da potvrde iznenađujući susret sa egzotičnom životinjom.

Velika mačka koja trči 65 kilometara na sat
Crni panter je naziv za bilo koju od velikih mačaka sa potpuno crnim krznom, ali se najčešće pod tim terminom misli na crnu varijantu leoparda (panthera pardus), ili u Južnoj Americi na crnu varijantu jaguara. Ovaj predator se danas u prirodi može naći na prostorima jugozapadne Kine, Mjanmara, Nepala, južne Indije, Jave i južnog dela Malajskog poluostrva. Takođe su prisutni u Africi, južno od Etiopije... Mada je svojevremeno lutao i po Srednjoj Evropi, poslednji primerci su na ovom prostoru izmrli još u praistoriji. Ako se ispostavi da je ovaj primerak upravo onaj koji je pobegao iz zatočeništva u Kečkemetu, to ne bi bilo iznenađenje, pošto se radi o životinji koja svoj uspeh preživlјavanja u divlјini duguje svom oportunističkom načinu lova, svojoj sposobnosti da se prilagodi na razne vrste staništa, da se neprimetno kreće a po potrebi i da trči brzinom od skoro 65 kilometara na sat.

Pre oko godinu dana srpski tabloidi su podigli ne malu prašinu prenoseći vest da se u okolini Subotice traga za crnim panterom koji je navodno pobegao iz zatočeništva. Tabloidna vest je naslovom opremlјena tako da privuče pažnju srpskih čitalaca, ali se u tekstu pojašnjava da se radi o egzotičnom predatoru za kojim je u stvari podignuta potera u okolini mađarskog grada Kečkemet, udalјenom od Subotice oko 40 kilometara. Da se ne radi o pukoj izmišlјotini „svedočio“ je i video snimak graciozne, ali opasne životinje koji je preplavio društvene mreže. Ova, tada prednovogodišnja vest je „umrla“ bez epiloga, ali ako se opažanja Sonćana ispostave kao tačna, lako je pretpostaviti da se opasni predator vrlo lako mogao neprimećen spustiti šumskim pojasom leve strane Dunava sve do Apatina i Sonte, čije šume mogu biti za ovakvu vrstu spretne životinje izuzetno lovno područje, pogotovo što ovaj deo Podunavlјa karakterišu bujne plavne šume, koje su inače prirodno stanište leoparda.

Izvor: dnevnik.rs

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.