Aromaterapija – kako da koristiš eterična ulja i za šta je koje najbolje Aromaterapija – kako da koristiš eterična ulja i za šta je koje najbolje

Aromaterapija – kako da koristiš eterična ulja i za šta je koje najbolje

Aromaterapija, (grčki: aroma – miris, therapia – lečenje) doslovno znači „lečenje mirisom“. U pitanju je drevni način lečenja zasnovan na upotrebi esencijalnih (eteričnih) ulja, čiji mirisi imaju pozitivne psihološke i emocionalne uticaje na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tela.

Aromaterapija ima izuzetno širok spektar primene jer be samo da smanjuje stres i opušta, već “leči” čitav niz tegoba – može olakšati blaže oblike depresije, nesanicu, emocionalno uzrokovane seksualne probleme, glavobolje, bolove u mišićima, simptome PMS-a ili poremećaje u menopauzi….

Neka eterična ulja stimulišu obnavljanje i rast zdravih ćelija, a takođe regulišu fizičku, emocionalnu i psihičku ravnotežu čoveka. Podstiču regeneraciju kompletnog našeg biosistema i jačaju imunitet, osvežavaju umorni organizam, smiruju prenadražene nerve i poboljšavaju raspoloženje, piše Stetoskop, a kao važnu osobinu eteričnih ulja navodi i njihovo baktericidno i antivirusno dejstvo u suzbijanju infekcija otpornih na metode konvencionalne medicine.

Nijedno ulje ne deluje samo na jednu oblast, jedan organ ili problem i tip tegoba, već je njihovo dejstvo često višestruko i svestrano. Međutim, napominje se da je u aromaterapiji veoma bitan pravilan odabir ulja koje će najviše odgovarati i pomagati pacijentu u lečenju i postizanju psiho-fizičke ravnoteže.

„Apsolutno ne treba voditi rasprave tipa – Koje je eterično ulje najbolje? , već ih treba koristiti“, smatra Gordana Ivanović, farmaceutkinja i aromaterapeutkinja, s kojom se možete konsultovati preko Doktok platforme.

Kako koristiti eterična ulja?

„Osim u par zemalja gde se koriste oralno (Francuska), uglavnom se koriste lokalno – na kožu, uz masažu ili bez – kao inhalacije u obliku inhalatora, gelova za tuširanje, mleka za tela, raspršivanje u prostoriji, kupkama”, objašnjava Ivanović i podseća na “univerzalno pravilo u aromaterapije”: Manje je više.

Bilo da udišemo miris ili ih koristimo za masažu, s eteričnim uljima treba biti vrlo umeren. Kad je masaža u pitanju, važno je naglasiti da se eterična ulja u čistom rastvoru nikada ne primenjuju direktno na kožu, već je potrebno razblažiti ih baznim uljima, dok se za obloge ili inhalaciju stavlja tek nekoliko kapi u posudu s vodom.

“Eventualne alergije se mogu ispitati jednostavnim testom nanošenjem par kapi na kožu podlaktice i praćenjem reakcija na koži za 48 sati. Jedna bočica eteričnog ulja ima kapacitet jedne fabrike lekova, pa stoga treba biti svestan moći koju ta malena bočica ima, kao i da ulja treba pažljivo koristiti”, ističe Ivanović.

“Kako je svaka napetost individualna tako je i odabir ulja u skladu sa uzrokom anksioznosti”, objašnjava farmaceutkinja, ali nam daje neke smernice kako izabrati pravo ulje.

“Na primer – eterično ulje lavande je opšte priznato kao opuštajuće i za dan i za noć. Eterično ulje bergamota takođe. Ali ako vam je potrebno da budete aktivni u toku dana, ovoj kombinaciji dodajte i malo ruzmarina ili ylang ylanga. Ako su uz napetost prisutni i digestivni problemi dodaje se i eterično ulje majorana. No, dešava se da neko ne voli lavandu, što opet ima dijagnostički karakter za atomaterapeuta, pa se umesto lavande savetuje eterično ulje geranijuma. Ako uz napetost postoji i problem spavanja može se dodati i eterično ulje vetivera.”

Protiv bolova, tj. analgetičko dejstvo imaju eterična ulja belog bora, kleke, eukaliptusa, lavande i ruzmarina, a antidepresiono dejstvo unos eteričnih ulja bergama, grejpa, gorke narandže, žalfije, lavande, mandarine i majorana…Antivirusno dejstvo imaju ulja čajevca, limuna, sandalovine, đumbira, majčine dušice, nane, a testovi in vitro potvrdili su da neka ulja, poput ulja ruzmarina, karanfilića, kreča, cimeta i čajnog drveta, mogu imati antibakterijsko dejstvo, piše Svet zdravlja.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.