Šta nam je sve neophodno za uspešan i produktivan rad od kuće Šta nam je sve neophodno za uspešan i produktivan rad od kuće

Šta nam je sve neophodno za uspešan i produktivan rad od kuće

U proteklih nekoliko godina, okolnosti su bile takve da se većina nas prvi put susrela sa konceptom rada od kuće. Kako bi se sprečilo širenje korona virusa, mnoge kompanije odlučile su da svoje zaposlene presele iz tradicionalnih kancelarija i omoguće im da rade od kuće. Ovakav način obavljanja radnih zadataka odmah je izazvao simpatije mnogih, a prednosti su ubrzo uvideli i poslodavci i zaposleni. Produktivnost ne samo da nije opala, nego se dalo primetiti da je u izvesnim sektorima poslovanja čak i porasla. Uzimajući sve u obzir, ne čudi što postoji rastuće interesovanje za sve ono što je neophodno kako bi rad od kuće bio udoban i produktivan.

Jasna granica između poslovnog i privatnog prostora

Kada je u pitanju rad od kuće, ponekad može biti teško uskladiti radni i životni prostor. Zato bi svaki deo kancelarijskog prostora trebalo maksimalno iskoristiti i dati mu neku smislenu svrhu. Pored uređenja centralnog prostora na kojem se nalazi radni sto sa računarom, bilo bi dobro da odvojite i prostor za skladištenje, prostor za sastanke ako je potrebno i prostor u kome se možete fokusirati na rešavanje problema. Ukoliko niste u prilici da odvojite celu prostoriju u ove namene, sasvim je u redu i da odaberete jedan ugao stana, koji ćete urediti i organizovati u skladu sa svojim poslovnim potrebama.

Opremljena kućna kancelarija

Izuzev računara i računarskih periferija, koji su imperativ rada od kuće, postoji još mnogo neophodnih i korisnih stvari koje će Vam zatrebati. Udoban nameštaj, dobro osvetljenje i kvalitetna oprema su važni ukoliko želite da se osećate ugodno i opušteno dok obavljate svoje radne zadatke. Skener i štampač se koriste svakodnevno, tako da ne bi bilo loše da uvek imate i svu prateću opremu za njih. Odgovarajući toneri za laserske štampače i kvalitetan papir za štampanje su dobar početak. Ne zaboravite ni sitne kancelarijske potrepštine, poput fascikli, pribora za pisanje i svih onih sitnica koje umnogome olakšavaju rad od kuće.

Funkcionalan i udoban nameštaj

Bez obzira na veličinu prostora koji koristite, svaki komad nameštaja koji se nalazi tu, treba da bude svrsishodan i udoban. Pošto ćete dobar deo dana provesti radeći, pokušajte da kućnu kancelariju opremite nameštajem koji je dobar za vaše zdravlje. Ergonomske stolice i radni stolovi odgovarajuće visine mogu značajno da smanje opterećenje mišića vrata, ramena i karlice. Dugotrajno sedenje može da izazove niz zdravstvenih problema, uključujući i hronične bolove. Kako biste izbegli nepotrebne komplikacije i stres, bolje je da delujete preventivno i obezbedite sebi adekvatan i udoban prostor koji će ispunjavati sve Vaše potrebe.

Profesionalnost iz udobnosti doma

Rad od kuće ima dosta prednosti, ali i nekih nepraktičnih strana koje zaposleni vrlo brzo spoznaju. Jedan od problema sa kojima se suočavaju jeste održavanje profesionalnog izgleda. Pod ovim se podrazumeva da je važno da zaposleni izgledaju kao profesionalci na svom radnom mestu, iako u realnosti možda nose trenerku ili provode deo radnog dana u pidžami. Online sastanci su postali svakodnevica i podrazumeva se da radni prostor u kadru treba da izgleda uredno i profesionalno. Ukoliko nemate dovoljno vremena da se pripremite ili je došlo do hitnog sazivanja sastanka, uvek možete da koristite virtuelu pozadinu kako bi fokus pažnje prebacili na sebe.

Briga o sebi

Većina zaposlenih je dobro upoznata sa svim zahtevima i potrebama rada od kuće, ali se neretko dešava da, trudeći se da ispune sve poslovne ciljeve, zanemare brigu o sebi i svom mentalnom zdravlju. Niko ne može da ospori značaj dobro i kvalitetno urađenog posla, ali je podjednako važno delegirati vreme i ostaviti dovoljno prostora za sebe. Prekomerni stres može da ostavi dugoročne posledice po zdravlje. Stoga, kako biste izbegli dodatna opterećenja i sačuvali svoje mentalno zdravlje, pokušajte da razgraničite poslovno od privatnog, bitno od nebitnog i odredite kako poslovne, tako i lične prioritete.

 

Kućne kancelarije postaju sastavni deo današnjih domova i potrebno je znati kako organizovati ovaj prostor na najbolji mogući način. Kombinacija kreativnog kutka i radnog mesta predstavlja odgovarajuće rešenje za većinu zaposlenih. Za koji god stil da se odlučite, važno je da se Vi osećate udobno i opušteno u svom prostoru za rad.

Slobodno vreme

Lifestyle

  Poslovni sastanci predstavljaju osnovu za donošenje važnih odluka, razmenu ideja i usklađivanje strategija unutar org...

Disclaimer I

Sve informacije na ovoj veb stranici objavljuju se u dobroj nameri i samo u opšte informativne svrhe. Veb stranica sombor.info ne daje nikakve garancije o potpunosti, pouzdanosti ili tačnosti objavljenih informacija. Svaka radnja koju preduzmete u vezi sa informacijama koje pronađete na ovoj veb stranici je na vaš sopstveni rizik i vlasnik sajta neće biti odgovoran za bilo kakve nastale gubitke i/ili štetu.

Disclaimer II

Materijal preuzet sa interneta smatra se javno dostupnim osim ako nije drugačije navedeno. U slučaju da postoji problem ili greška u vezi sa autorskim pravima na određenom materijalu, kršenje autorskih prava je učinjeno nenamerno.

Nakon predstavljanja dokaza o autorskim pravima, sporni materijal će odmah biti uklonjen sa sajta.